Vágólapra másolva!
Nettó veszteséggel zárta üzleti éve első negyedét a Magyarországon is érdekelt német Heidelberg Cement építőanyagipari csoport. Vesztesége 63 millió euró lett, az egy évvel korábbi 1,3 milliárd eurós adózott eredmény helyett.
Vágólapra másolva!

A bevétel 2,4 milliárd euróra esett a tavalyi első negyedévi 3 milliárd euróhoz képest. A vállalatnál arra számítanak, hogy a gazdasági válság miatt egyre kevesebb építkezés következtében idén egész évben is csökkenni fog bevételük és üzemi eredményük, de számszerű előrejelzést nem adtak. A második félévtől a nemrégiben tömegesen bejelentett kormányzati infrastrukturális beruházásoktól várja megrendelései javulását a Heidelberg Cement.

Az értékesítés 18 százalékkal csökkent az első negyedben, 16 millió tonnára, az egy évvel korábbi 20 millió tonnához képest. Az eladott mennyiség csökkenését a kelet-európai, közép-ázsiai, spanyol, brit, török és amerikai piacok gyengeségének tulajdonítja a cég.

HeidelbergCement magyarországi leányvállalata, a Duna-Dráva Cement Kft., Magyarországon két cementgyárban folytat termelést, Beremenden és Vácott. Összesen közel 500 alkalmazottat foglalkoztat, 2,5 millió tonna cementgyártó kapacitással rendelkezik, éves árbevétele 2008-ban elérte a 45 milliárd forintot.