Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban 41 ezer nagy cég és 23 millió kis- és közepes vállalkozás (kkv) tevékenykedik, eddig a szabályokat a nagy cégekre szabták, de mostantól a kkv-k lesznek a szabályalkotás középpontjában - mondta Herczog Edit európai parlamenti képviselő pénteken, az első európai kkv hét alkalmából a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

A kkv-szektor 2004-től fokozatosan került az uniós jogalkotás középpontjába, azóta minden gazdasági jellegű közösségi jogszabályban vannak a kis- és közepes vállalkozásra vonatkozó paragrafusok - tette hozzá a képviselő.

Herczog Edit felhívta a szolgáltatásban tevékenykedő cégek figyelmét, hogy minden bejegyzés és regisztráció nélkül lehet szolgáltatni az unió teljes területén, 485 millió ember részére. Következő lépés a cégeket terhelő adminisztráció csökkentése lesz - mutatott rá -, ez különösen érinti a kkv-kat. Ennek nyomán évi 150 milliárd eurót, az EU bruttó termelésének (GDP) 1,5 százalékát lehet megtakarítani.

Magyarországon az összes vállalat 99 százaléka minősül az uniós metodika szerint kkv-nak. A teljes árbevétel 62,8 százalékát, míg az export 37,1 százalékát ezek a cégek állítják elő - ismertette a konferencián Czágler Péter, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezetője. A kormány 2007 őszén készítette el kkv fejlesztési stratégiáját - tette hozzá.

Az uniós támogatás elosztását kritizálta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Véleménye szerint a pénz felét gazdaságfejlesztésre kellett volna fordítani, ez most megtörténik ugyan, de már késő. Ha 100 forint számított adót veszünk alapul, akkor ebből a kkv-k 96 forintot, míg a nagy cégek 46 forintot fizetnek be - kifogásolta a kamarai elnök.

Egy sikeres céget, a 2007-ben alapított Marchall Ablakgyár Kft.-t mutatta be Tóthné Bukta Erika, a gyár integrált irányítási vezetője. Az első évben 21 dolgozóval 170 millió forint értékű ablakot állítottak elő, az idei tervük 43 fővel 800 millió forintnyi termelés. A sikert a minőségi termelésnek tulajdonította, annak, hogy a legmodernebb gépeken, a legjobb hőszigetelésű ablakokat gyártják, emellett kialakították országos eladói hálózatukat.