Ingatlaneladásból 2,8 milliárdot szerzett a főváros

Vágólapra másolva!
Ingatlanok értékesítéséből áfa nélkül 2,8 milliárd forint bevételt ért el a főváros az idén május 12-ig. Ez 200 millió forinttal több a kikiáltási, illetve induló árnál - tájékoztatott Gál Csaba, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Mintegy 1,12 milliárd forint bevétel várható még azokból az ingatlaneladásokból, amelyek már szerződéskötés előtt állnak - tette hozzá. Gál Csaba hozzáfűzte, további több mint 11 milliárd forint értékű ingatlant készítettek elő eladásra pályázaton, illetve árverésen. Az ezekre szóló felhívás megjelent, vagy hamarosan megjelenik.

A BFVK ismét meghirdette a volt óbudai téglagyár több mint 16 hektáros területét, mégpedig változatlanul minimum 4,335 milliárd forintért. Gál Csaba tájékoztatása szerint érdeklődök voltak az előző pályázaton, de ajánlat nem érkezett. Vannak elképzelések arra is, hogy esetleg kisebb területekre bontva adnák el az ingatlant, de ehhez a fővárosi közgyűlés hozzájárulása szükséges. A minimális ár azért változatlan, tette hozzá a vezérigazgató, mert ez is közgyűlési hatáskör.

Eddig 46 ingatlan talált gazdára. Ezek között a vagyonelemek között volt például a II. kerületi Szivarfa és Feketefenyő utca környékén 17 darab - mérete miatt - beépítésre alkalmatlan telek, amely darabonként 13 millió forintért kelt el. A XVI. kerület Táncsics utcában két egymás melletti ingatlant adtak el több mint 110 millió forintért. A II. kerület Csalogány utcában egy volt iskolaépületet vettek meg 950 millió forintért, 100 millióval többért az induló árnál. Az Árpád híd pesti hídfőjének közelében pedig egy telekért adtak 500 milliót, közel 40 millióval többet a minimális árnál.

A BFVK közvetlenül a tevékenység gyakorlásához már nem szükséges fővárosi tulajdon eladása mellett, fővárosi közműcégek megbízásából is értékesít ingatlanokat. Egyebek között a XIII. kerületi Lomb utcában a részben a Főgáz tulajdonában lévő 3600 négyzetméter területű ingatlant is a főváros vagyonkezelője adja el megbízás alapján. Gál Csaba a jelenlegi piaci helyzetről azt mondta, hogy elsősorban azok iránt az ingatlanok iránt van érdeklődés, amelyeket bérlők használnak, vagy nagyon jó az elhelyezkedésük.