FT: Erősíti a Nabuccót a Mol-OMV egyezség

Vágólapra másolva!
Erősíti a Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos reményeket a Mol és az osztrák OMV megállapodása az iraki kurd térség egyik gázmezőjének művelés alá vonásáról. Kurdisztán azonban vitában áll az iraki vezetéssel a gázexportról, és egyesek az iparágon belül lehetségesnek tartják, hogy a Nabucco nem fog megvalósulni.  
Vágólapra másolva!

Az aktuális helyzetről írt tudósítás a Financial Times (FT) hétfői számában jelent meg. Az FT megfogalmazása szerint Európa "meglepő lépést tett" az orosz gázfüggőség csökkentésére azzal, hogy a két európai olajcég egyezségre jutott a félautonóm iraki kurd térség gázkészletének kitermeléséről a helyi partnerek bevonásával.

A Financial Times szerint a mezőről akár (napi) 3 milliárd köbláb földgáz is kinyerhető, és ennek mintegy a felét a Nabucco vezetéken is el lehetne juttatni Európába, ezt segítené a magyar és osztrák cég, valamint partnereik 8 milliárd dolláros beruházása is.

Kurdisztán gázexportáló lehetőségeit azonban bonyolítja a Bagdaddal folyó vita, a két fél ugyanis mélyen megosztott az iraki olaj- és földgázvagyon térségenkénti megosztásának kérdésében. (Az iraki kormány közleményben már el is utasította a kurd regionális kormányzat külföldi cégekkel kötött földgázüzletét.)

Azon túl, hogy esetleg nem lesz elég gázszállító a Nabucco feltöltéséhez, az új vezetékrendszernek még a Déli Áramlattal is versengenie kell, amelyet az orosz Gazprom tervez az olasz Eni olajvállalattal együttműködésben, áll a cikkben.

Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója azt mondta a Financial Timesnak: kétli, hogy a Nabucco valaha is megvalósul. "A Nabucco csak akkor szárnyalhat, ha türkmenisztáni, kazah és talán iráni gázzal töltik fel, de abból ítélve, amit én olvastam erről, ez nem fog megtörténni".

Orosz részről ugyanakkor már jelezték, hogy a Nabuccót nem tartják riválisnak. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom gázipari csoport vezérigazgató-helyettese az év elején Londonban tartott sajtóértekezletén azt mondta: a Nabucco-tervezetet a Gazprom soha nem tekintette saját, Ukrajnát elkerülő, tervezett vezetékrendszerei versenytársának.

"Isten áldja a Nabuccót, ha találnak hozzá gázt is", de Európának mindegyik vezetékrendszerre szüksége lesz, sőt még az Északi és a Déli Áramlat majdani belépésével is lesz "rés" az európai kereslet (és a kínálat között), fogalmazott annak idején az orosz földgázcég vezérigazgató-helyettese.