Szerdáig kell bevallani a jövedelemadót

Vágólapra másolva!
Holnap jár le a személyi jövedelemadó bevallásának határideje, az APEH még 1,3 millió bevallást vár. Az idén először és utoljára lehet igénybe venni a háztartási kedvezményt.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel az idén először és utoljára vehetik igénybe a magánszemélyek a háztartási kedvezményt. Az adóhatóság május 20-áig várja a 2008. évről szóló személyi jövedelemadó-bevallásokat. Az újonnan kitalált, a gazdaság fehérítését, pontosabban a lakosság tudatosságát erősítő elemet az ígéretek szerint jövőre megszüntetné a kormány - írja a Napi Gazdaság.

A háztartási kedvezmény egyes szolgáltatások igénybe vétele után jár, a kedvezmény a számlázási ár harminc százaléka, legfeljebb százezer forint. Az ebbe a körbe tartozó szolgáltatások a lakásfelújítás, gyerekfelügyelet, háztartásvezetés, házi ápolás, háztartási nagygépek karbantartása és a lakás fűtési rendszerének korszerűsítése. A kedvezmény anyagbeszerzésre nem, csak a szolgáltatás igénybe vételére vonatkozik.
Az idén alkalmazandó szabályok jelentős átalakításon mentek keresztül a korábbi évekhez képest. A 3,4 millió forintos jövedelemkorlát mellett a szabályok szerint ugyanis a pénztári befizetésekhez kötődő és a lakáshitel törlesztőrészletéhez kapcsolódó kedvezményt kivéve egy együttes, százezer forintos kedvezménykorlátot is figyelembe kell venni. Ebbe a körbe tartozik a tandíjak, a biztosítások, az adományok és az őstermelői kedvezmény mellett az említett háztartási kedvezmény is - ráadásul a szabályozó ezen tételek között is sorrendet állított fel, amelyek között csak a negyedik helyen szerepel ez a tétel.

A fehérítő kedvezmény tehát valószínűleg érezhető következmények nélkül tűnik majd el a rendszerből.

A kedvezmények tavaly - az adóterhet nem viselő járandóságot ide nem számítva - 334 milliárd forintot tettek ki, ebből a legnagyobb tétel az adójóváírás volt, 251 milliárd forinttal. A nagyobbak közé tartozott emellett a lakáscélú hitelekhez vagy a biztosításokhoz kapcsolódó igénybevett kedvezmény. A felnőttképzési kedvezménnyel ugyanakkor például mindössze 300 millió forint értékben éltek a polgárok.