Irak Európába exportálna gázt

Vágólapra másolva!
Az iraki kormány az Arab Gázvezetéken keresztül szállítana földgázt a Közel-Keletre és Európába, közölte szerdán a bagdadi kabinet olajügyi minisztere.
Vágólapra másolva!

Huszein as-Sarisztáni egyiptomi kollégájával folytatott megbeszélései szünetében a sajtónak elmondta: "tárgyalásokat folytatunk arról, hogy a földgázfelesleget az Arab Gázvezetéken keresztül exportáljuk arab országokba, majd tovább európai államokba".

Az Arab Gázvezeték Egyiptomot köti össze Szíriával, és a tervek szerint továbbépítik Európa felé. Irak jelenleg is szállít Szíriába földgázt - csekély mennyiségben - az ország nyugati részén fekvő Akkas mezőről.

A világ földgázkészletének egytizede iraki terület alatt rejlik, a kitermeléshez szükséges infrastruktúra azonban megszenvedte az utóbbi évtizedek háborúit és gazdasági szankcióit. A helyreállítás és korszerűsítés dollármilliárdokba kerül. "Számos gázfeldolgozó üzem építési munkálatai már elkezdődtek, és a földgázfelesleget külföldön kívánjuk értékesíteni" - mondta Huszein as-Sarisztáni.

Sarisztáni minisztériuma bírálja az észak-iraki kurd regionális kormányzatot, amiért az Bagdad megkerülésével kötött megállapodást egy külföldi konzorciummal - amelynek a Mol is tagja - a térségbeli földgázkincs exportjáról a Nabucco gázvezetéken keresztül. A minisztérium ugyanakkor közölte, hogy a bagdadi központi kormány hajlandó biztosítani 2014-től a csővezeték ellátását, de nem kurdisztáni lelőhelyekről, hanem a nyugati Anbar tartománybeli Akkas gázmezőről.

A kurdisztáni üzlet egyébként a Nabucco utolsó esélye lehet, írta online kiadásában a The Times. A londoni lap szerdai cikke szerint a Mol, az osztrák OMV, két egyesült arab emírségekbeli cég és az észak-iraki kurd vezetés megállapodása a legfontosabb energetikai projekt Irakban, amióta 2003-ban megdőlt Szaddam Husszein diktatúrája.

A megállapodás vasárnapi bejelentése előtt nem voltak túl fényesek a Nabucco kilátásai. A vezetéket gázzal megtölteni hivatott lehetséges partnerek elpártolnak a már hetedik éve formálódó tervtől. Most sikerült bevonni az észak-iraki kurdokat, a 8 milliárd dolláros vállalkozást azonban a kurd regionális kormány sikerét irigyelő "bagdadi politikusok, harcias ankarai tábornokok és alkalmatlan miniszterek Brüsszelben egyaránt zátonyra futtathatják" - áll a The Times elemzésében.