Közel a Nabucco-megállapodás

Vágólapra másolva!
Aláírhatják júniusban a Nabucco gázvezeték építésében érdekelt országok a kormányközi megállapodást, ez lényegében Törökországtól függ - mondta Bayer Mihály, a vezeték nemzetközi koordinációját ellátó nagykövet az Országgyűlés Nabucco eseti bizottság ülésén csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, a szerződés szövege majdnem teljesen elkészült, de még vannak megválaszolandó felvetések. Az egyik nyitott kérdés például az, hogy a vezeték működtetésekor keletkező nyereség a különböző országok között hogyan oszlik el. A másik pedig az, hogy jogvita esetén melyik bíróság dönthet a felek között. Ez azért is fontos, mert az egyik résztvevő ország, Törökország nem európai uniós tag.

A felek nyilatkoztak arról is, hogy a kormányközi megállapodás aláírását követően minél hamarabb ratifikálják az országok a szerződést, illetve elkötelezték magukat amellett, hogy az aláírást követően fél éven belül minden egyes ország kétoldalú megállapodást köt a Nabucco konzorciummal a megvalósításról.

Bayer Mihály leszögezte, Magyarország most is alá tudná írni a megállapodást, annak létrejötte Törökországtól függ. Ankara május elején a prágai energetikai konferencián is megerősítette, hogy megvan az akaratuk, az erejük és a politikai elkötelezettségük arra, hogy június végéig aláírják a kormányközi megállapodást.

A nagykövet úgy vélte, az elmúlt hónapok történései pozitívak a vezeték megvalósulását illetően: az uniós döntést követően a Nabucco konzorcium már tudja, milyen feltételek mellett működhet a vezeték, s kiválasztották az 5 érintett országban azokat a műszaki irodákat - Magyarországon az Olajtervet -, amelyik a vezetéket tervezik.

Az ülésén szó volt arról is, hogy az amerikai kormány is képviseltetné magát abban a nemzetközi védnöki testületben, board-ban, amelyben valamennyi érdekelt állam parlamentje részt venne. Ez a szervezet a projekt mögötti erős politikai támogatást jelenítené meg. A testület létrehozását tavaly novemberben javasolta Kóka János, az eseti bizottság elnöke.

Az eseti bizottság ülésén Banai Károly, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök márciusi moszkvai látogatásával kapcsolatban elmondta, tervezett találkozó volt, s természetesen szóba kerültek energetikai, gázszállítási kérdések is, hiszen nem sokkal hamarabb fejeződött be az orosz-ukrán gázvita. A találkozón a miniszterelnök kifejtette, Magyarország a Nabucco vezetéknek ad prioritást a Déli Áramlattal szemben.

A szakállamtitkár megismételte a külügyi bizottság egy korábbi ülésen elhangzottakat, miszerint a miniszterelnök nem tárgyalt a Surgutneftegas és az OMV közötti, a Mol 20 százalék feletti tulajdonrészét érintő adásvételről.

A Nabucco vezeték kiépítésében a Mol Nyrt. mellett az osztrák OMV, a román Transgaz, a török Botas, a bolgár Bulgargaz, valamint a német RWE vesz részt az eddig aláírt megállapodások szerint.