Júliusban csökkenhetne a gázár

Vágólapra másolva!
Júliustól az áfaemelés ellenére nem nő a gáz ára. Az, hogy csökken-e, a kormány megegyezési hajlandóságán múlik: ha megállapodik az E.ON-nal, akkor csak az áfaemelést kompenzálnák, ha viszont makacsnak bizonyul, ténylegesen mérséklődhet az ár - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Csak az áfa ötszázalékos emelkedését ellensúlyozza a nettó lakossági gázár júliusi csökkentése, vagyis a bruttó ár nem változik - szakértői berkekben most ezt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek. Ennél nagyobb mértékben is lehetne csökkenteni az árat: a nemzetközi olajár tavaly év közepi zuhanása máig nem jelent meg a magyar gázszámlákban, ráadásul a forint is erősödött.

Ahhoz, hogy júliustól ténylegesen is csökkenjen a gázár, mindössze annyi kellene, hogy a kormány ne tudjon vagy akarjon megállapodni az E.ON-nal egy korábbi, a kelleténél kisebb gázáremelés kompenzációjáról szóló ígéretének teljesítéséről. A kormány azonban inkább a fűtési szezon előtt, azaz október 1-jén vágna nagyobbat - egyes számítások szerint akár 20 százalékot is - a lakosság gázárán.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a tarifáról az európai parlamenti választások előtt néhány nappal kell dönteni - márpedig a politikai megfontolások eddig is sokszor befolyásolták az árak alakulását - emlékeztet a Népszabadság.