Parragh: Nem hoz érdemi könnyítést az adócsomag

Vágólapra másolva!
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) számítása szerint az eddig megismert jövő évi adójavaslat összességében nem hoz érdemi adóteher-csökkenést a vállalkozások számára - mondta Parragh László elnök csütörtökön, a kamara küldöttgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A múlt évi tevékenységről szóló beszámolót kiegészítve az MKIK elnöke elmondta: az eddigi információk szerint 2010 az első olyan év lehet, amikor a vállalkozások terhei közvetlenül ugyan nem emelkednek, de az állami elvonás magas aránya, a kieső vállalati jövedelem miatt nem is mérséklődnek jövőre.

Parragh László utalt arra, hogy az idén a vállalkozások számára egy 6 százalékos fogyasztáscsökkenés 850 milliárd forint bevételkiesést, a megnövekedett kamatteher 300-400 milliárd többletkiadást jelent, ezek 10 százalékos kiesést jelentenek majd a cégek jövedelméből.

A kamara elnöke szerint a kormánynak a gazdaság dinamizálásával is foglalkoznia kellene, mivel az eddigi gazdaságélénkítő bejelentések - az 1800 milliárd forint építőipari megrendelés, az 1400 milliárd forintos vállalkozást támogató csomag - eredményei nem látszanak.

A küldöttgyűlésen a kamara vezetői tiltakoztak az ellen, hogy a kormány javaslatára az országgyűlés a legutóbbi adótörvény módosításkor a szakképzést kedvezőtlenül érintő változást vezetett be. A küldöttgyűlés határozatot fogadott el, amelyben megbízta az elnökséget, hogy érjen el változást a szakképzés szabályozásának megváltoztatásában.

Parragh László szerint, ha a kormány nem veszi figyelembe a gazdaság szereplőinek véleményét a szakképzés szabályozásáról, akkor nem lehet érdemi párbeszédről, egyeztetésről beszélni, és a gazdaság szereplőinek arculcsapását jelentené.

A beszámolóban Parragh László kiemelte, hogy továbbra is sikeres a vállalkozások likviditását segítő Széchenyi Kártya konstrukció. Az indulás óta eddig 111 ezer vállalkozás igényelt Széchenyi Kártyát, a kihelyezett hitel nagysága 575 milliárd forint.

A küldöttgyűlésen a magyar kormány nem képviseltette magát, és ennek kapcsán több küldött is megfogalmazta: nagy baj, hogy a kormányt nem érdekli a magyar gazdaság szereplőinek véleménye, nem kívánnak szembesülni a gazdasági valósággal, miközben a Magyarországon működő vegyes kamarák különböző rendezvényein rendszeresen részt vesznek.