Ötvenmilliós bírságot fizet a Tesco

Vágólapra másolva!
A Pest Megyei Bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak (NFH) azt a határozatát, amely tömeges jogellenes promóciók miatt 50 millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Tescót.
Vágólapra másolva!

A Füstirtók Egyesület beavatkozóként vett részt a perben. A bíróság június 15-i jogerős ítéletével jóváhagyta az NFH 50 milliós bírságot kivető határozatát, miután bizonyítottnak találta, hogy a Tesco 2007. január-februárjában több tucat helyszínen engedte meg a British American Tobacco-nak, hogy áruházaiban jogellenes promóciókat tartson egyik márkájának ismertebbé tétele érdekében - derül ki az Országos Sajtószolgálat (OS) közleményéből.

A BAT az érintett üzletláncok üzleteiben, a vásárlók számára kis értékű ajándékot (bögrét) adott a vásárolt cigaretta mellé. A cég promóció idején úgy ítélte meg, hogy az elárusító helyekre koncentrált akció az akkor hatályban lévő reklámtörvénynek megfelel, de a hatóság vizsgálatának kezdetével azonnal felhagyott evvel a tevékenységgel.

Az NFH a BAT-ot szintén megbírságolta, de az érintettek a bírság összegét már 2008 elején befizették, a hatóság által előírtaknak megfelelően.