Állami tőkeemelés a GYSEV-nél

Vágólapra másolva!
Tőkét emelt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) többségi tulajdonosa, a magyar állam a vasúttársaságban a keddi közgyűlésen - közölte a társaság. Tájékoztatásuk szerint a valamivel több mint 951 millió forint értékű tőkeemeléssel a többségi tulajdonos magyar állam jegyzett tőkéje a GYSEV-ben 6 milliárd 760 millió forintra emelkedett.
Vágólapra másolva!

A tőkeemelés során a vasúttársaság által 2001 óta üzemeltetett Sopron-Szombathely, valamint a 2006-ban átvett Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalak menti ingatlanokat és ingóságokat kapta apportként a GYSEV.

Az osztrák-magyar vasúttársaság másik tulajdonosa, az osztrák állam augusztus 31-ig dönt a tőkeemelés rá eső részéről, amit készpénzben fog meglépni, hogy a korábbi tulajdoni arányok alakuljanak ki.

Az Európai Unió ajánlásának megfelelően a GYSEV-ből kiszálló Speditions Holding GmbH helyett pedig majd a cég által eladott részvénypakett új tulajdonosa dönt egy éven belül.
A tőkeemelést követően a magyar állam tulajdoni hányada 66,5 százalékra nőtt, az osztrák állam kezében pedig a részvények 28,6 százaléka van. A Speditions Holding GmbH részesedése 4,9 százalékra csökkent.

A tőkeemelésen túl egyhangúan elfogadták a GYSEV tulajdonosai a vállalat 2008-as üzleti évének beszámolóját. Eszerint tavaly 6,5 millió tonna árut, és a 4,8 millió utast jutatott el úti céljához a magyar-osztrák vasútvállalat. Az osztrák üzemben 95 ezer euró - azaz 25 millió forint -, a magyar oldalon 67 millió forint nyereséget könyvelhetett el 2008-ban a GYSEV.

A vasútvállalat forgalma 2008-ban magyar oldalon meghaladta a 27 milliárd forintot, és ezt az osztrák oldalon elért 24,5 millió euró - azaz 7 milliárd forint - növelte.