Taktikázott a kormány az adótervekkel

Vágólapra másolva!
Nem puhított a kormány az adócsomagon, mivel eleve tárgyalási alapnak tekintettük a természetbeni juttatásokra és a vagyonadóra vonatkozóan benyújtott terveket, és végül olyan vállalható kompromisszum született, amire számítottunk - mondta Oszkó Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tanácskozásán. A pénzügyminiszter sajnálatosnak tartja, hogy a válság kapcsán mindenki csak a cafeteriáról, vagyonadóról és az offshore szigorításokról beszél, és egyéb fontos tényezőkről, mint a kamatszintről, vagy a forint stabilitásáról nem esik szó.
Vágólapra másolva!

Olyan intézkedéssorozat nem létezik, amely megállítja a válságot a határon, de a kormány által megtett lépések erősítik az ország növekedési képességét, így a válság végeztével, 2011-ben akár már 3,6 százalékkal bővülhet a gazdaság - hangsúlyozta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter hozzátette: Magyarország a régióban a középmezőnyben szerepel a fontosabb makrogazdasági adatokat figyelembe véve, csak Lengyelország és Csehország áll előttünk, hazánk mégis fekete bárány a befektetők szemében az államadósság magas szintje miatt, amire más visegrádi országokban nincs példa.

Az adósságállomány visszaszorításához mérsékelni kell a költségvetési hiányt, ami a válság miatt bekövetkező, brutális mértékű, 800 milliárd forintos adóbevétel-kiesés miatt csak kiadáscsökkentéssel lehetséges - emelte ki a pénzügyi tárca vezetője. Oszkó Péter szerint a személyi jövedelemadóban, a munkáltatói járulék- és adóterhekben bekövetkező változások hatására középtávon, vagyis 2011-re emelkedhet a foglalkoztatottság és a munkaerő-termelékenység, ami az uniós átlaghoz képest jelenleg alacsony.

Arra nem számít a kormány, hogy idén és jövőre megállíthatja a munkanélküliségi ráta emelkedését, de munkahelyeket menthet meg az intézkedéssorozat, és megágyaz a későbbi növekedésnek.

Oszkó Péter kiemelte, hogy számítottak a természetbeni juttatások adózásának szigorítása kapcsán a lobbira, és eleve olyan javaslatot dolgoztak ki, amely módot ad a kompromisszumokra, tehát szó sincs az adócsomag puhításáról. Hasonló a helyzet a vagyonadóval is, a kormány által támogatott módosításokkal egy szűkebb réteget érintő értékalapú ingatlanadót vezethetnek be, ami lehetőséget ad a versenyképességet növelő adócsökkentésre és fehéríti a gazdaságot.

A kormány támogatja az SZDSZ javaslatát, amely 2011-től 15 millió forintra emelné az szja sávhatárát, így a felsőbb jövedelmi kategóriába tartozók is kevesebb terhet viselhetnek a válság után - tette hozzá Oszkó Péter.