Vágólapra másolva!
Májusban többlettel zárt a magyar költségvetés, júniusban azonban várhatóan a GDP 1,1 százalékára rúgó hiány keletkezik. Az IMF-hitel következő részletét valószínűleg a jövő héten hívjuk le.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium 276,1 milliárd forint államháztartási hiányt vár júniusra az önkormányzatok nélkül, ami a GDP 1,1 százaléka - mondta Katona Tamás, a tárca államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón. Az első félévben az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 844,8 milliárd forint lesz a tárca prognózisa szerint, ami a GDP 3,3 százaléka.

Az államháztartás májusban - önkormányzatok nélkül - 35,4 milliárd forint többlettel zárt (a tárca 60,8 milliárd forintos szufficitet várt). Az első öt havi államháztartási hiány 568,7 milliárd forint volt, a GDP 2,2 százaléka, szemben a Pénzügyminisztérium 543,3 milliárd forintos várakozásával. A tárca államtitkára szerint bizonyos kifizetések májusra csúszása miatt volt kevesebb a többlete, mint amit a tárca előzetesen várt.

Az idei GDP-arányos államháztartási hiány a PM legutóbbi prognózisa szerint 3,9 százalék lesz, ezen a tárca most sem változtatott.

Katona Tamás elmondta: összességében a gazdaság általános helyzete, a múlt havi folyamatok megfeleltek a pénzügyi tárca várakozásainak. Az infláció ugyan kicsit meghaladta a várakozásokat, de összességében az előzetes elképzelések szerint alakultak a folyamatok, így az is, hogy Németországban magasabb a recesszió a korábban vártnál.

Összességében a PM adatai szerint a központi költségvetés többlete májusban 37,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak többlete 4,7 milliárd forint volt, míg az elkülönített állami pénzalapoknál május hónapban hiány keletkezett 6,5 milliárd forint összegben.

Katona Tamás szerint a központi költségvetés májusi többlete úgy alakult ki, hogy a központi büdzsé bevételei összességükben megfeleltek az előzetes várakozásoknak. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, a társas vállalkozások különadói, valamint az szja-bevételek a prognózisnál kedvezőbben teljesültek. Az áfa, a jövedéki adó és a regisztrációs adó bevétele pedig a várakozásoknál kisebb lett.

A központi költségvetés május havi kiadásai mintegy 29 milliárd forinttal voltak magasabbak az előzetes elképzeléseknél, míg a központi költségvetési szervek és előirányzatok bevételei 4 milliárd forinttal haladták meg a prognózisban szereplő összeget.

Az IMF-hitel következő részletét jövő héten hívja le Magyarország, ennek összege 1,04 milliárd SDR lesz, ami hozzávetőleg 1,3 milliárd euró, árfolyamtól függően - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára kérdésre válaszolva. Hozzátette: a lehíváshoz azonban szükséges az IMF igazgatótanácsának előzetes jóváhagyó döntése.