Új sztrádamatricák Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Július elsejétől bevezetik a 7 napra és az egy hónapra érvényes autópálya-matricát Szlovéniában. A heti sztrádamatrica ára 15 euró, a havi 30 euróba kerül, döntött pénteken a szlovén kormány.
Vágólapra másolva!

A tavaly július óta érvényben lévő rendszerben az éves matrica 55 euróba, a féléves 35 euróba került. Idén júliustól az éves matrica ára 95 euróra emelkedik, a féléves sztrádamatricát megszüntetik.

Szlovéniában eddig csak éves és féléves matricával lehetett közlekedni a sztrádákon. Az Európai Bizottság többször is figyelmeztette a kormányt, hogy vizsgálja felül ezt a rendszert, mert hátrányosan érinti az átutazókat, hiszen legalább hat hónapra érvényes matricát kell vásárolniuk egyetlen útért.

A rendszer most a brüsszeli elvek alapján átalakul, Antonio Tajani, a bizottság közlekedéspolitikai biztosa azonban a múlt héten kifejtette: a testület azt várja a tagállamoktól, hogy tartsák 10 euró alatt a heti autópálya-matrica árát, a szlovén kormány álláspontja szerint viszont az árképzés nemzeti hatáskörbe tartozik.