Óriás bányavállalat születhet

Vágólapra másolva!
Óriások olvadhatnak össze a bányaiparban, mivel a Xstrata tárgyalásokat kezdeményez a vetélytárs Anglo Americannal a fúzióról. Az egyenlő felek eggyé válásával egy 68 milliárd dolláros vállalat keletkezhet, amivel felzárkózhatnának a három legnagyobb bányavállalat mögé.
Vágólapra másolva!

A növekvő eladások és a költséghatékonyság miatt tervez összeolvadást a Xstrata. Egy, a témában járatos forrás szerint azonban az Anglo elutasítja az üzletet, amellyel a BHP Billiton, a Vale és a Rio Tinto mögé kerülhetnének vállalati értéket tekintve.

A közeledési szándék akkor körvonalazódott, amikor a szektorban első BHP közös vállalatot hozott létre a Rioval az ausztrál vasérc-kitermelés kezelésére. A BHP piaci értéke 144, a Vale-é 93, a Rioé 74, az Angloé 35, míg a Xstratáé 33 milliárd dollár - írja a Reuters.

A Xstrata közleményében arra mutat rá, hogy az "egyenlők fúziója" jelentős értéket jelentene mindkét vállalat számára. "Az összeolvadás egy sok termékből álló, nagy földrajzi kiterjedéssel rendelkező elsőosztályú portfóliót eredményezne megerősített értékkel és rugalmas pénzügyekkel a jövő növekedése érdekében."