Többet ér az élő bálna, mint a halott

Vágólapra másolva!
Nagyobb iparág manapság a bálnák turistáknak való mutogatása, mint a bálnavadászat - derül ki egy nemzetközi szervezet, az Ifaw jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A bálnalesek évente 2,1 milliárd dollár bevételt hoznak világszerte a szervező cégeknek, a jelentés szerint a mostani bálnavadász országoknak pedig anyagilag is megérné átállni a vadászatról az állatokra szervezett turizmusra.

A szakértők szerint az utóbbi tíz évben a duplájára emelkedett az iparág forgalma, főleg Ázsiában volt nagy a növekedés: tavaly összesen 13 millióan szálltak hajóra azért, hogy bálnát lássanak.

Nem értett mindenki egyet az Ifaw felvetésével, a BBC tudósítása szerint az egyik nagy vadászó állam, Izland képviselője például azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a két iparág egymás mellett is létezhet. Izland az idén 150 bálna levadászását tervezi.

Az Ifaw szerint a bálnalesek szervezése környezeti és gazdasági szempontból is jobb, mint a bálnavadászatoké, vagyis "az élő bálnák többet érnek, mint a halottak".

A nemzetközi állatvédő szerevezet, a WWF egy korábbi tanulmánya is hasonló eredményre jutott, a szakértői becslések szerint a japán és a norvég bálnavadászatra az állam rá is fizet ezekben az országokban.