Elakadt az Ikea az orosz bürokráciában

Vágólapra másolva!
Mivel legújabb egységét közel két évi előkészület után sem tudta még megnyitni a helyi bürokrácia miatt Oroszországban a svéd Ikea lakberendezési óriás, bejelentette, hogy jegeli beruházási terveit az orosz piacon. Mindazonáltal a már valamilyen megvalósulási stádiumban lévő ottani áruházaikat át fogják adni.
Vágólapra másolva!

A Vedomosztyi című orosz lap szerint az Ikea elnöke azt nyilatkozta, hogy ha az oroszországi adminisztrációban jelentős javulás lesz, akkor fordulnak majd ismét Oroszország felé. Az orosz lap szerint Ingvar Kamprad, az Ikea tulajdonosa pedig egyszerűen csalással vádolta meg az orosz energiaszolgáltató vállalatokat, mert azok túlzóan nagy számlákat küldözgettek az Ikea Szamarában épülő megaberuházásához. Az Ikea sérelmezi, hogy 2007. óta, amikor a szamarai beruházást elhatározták, annak teljes költsége mostanra már megkétszereződött.

Az Ikea egyébként csaknem 30 milliárd dolláros nyereséget remél a 2009-es év után, egyúttal jelentős összegű eladásokat is. Ugyanakkor a kereslet visszaeséséről panaszkodnak, a globális válság kísérőjeként, ezért szerte a világon 5 ezer munkahelyet szüntettek meg. Ilyen mértékű leépítést még nem határoztak el. Korábban a cég 2009-re az eladások értékében 11 százalékos visszaesést jósolt.