Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első négy hónapjában 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban folytatódott és gyorsult a forgalom mérséklődése, volumene 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly áprilisban. A kiskereskedelmi eladások volumene 0,3 százalékkal maradt el az előző havitól - derül ki a KSH friss adataiból.
Vágólapra másolva!

A kiegyensúlyozottan rossz 2008-as év után az idei első negyedévben is folytatódott a kiskereskedelemben a forgalom csökkenése: az eladások volumene a februári 3,3 százalék után márciusban 3,6 százalékkal maradt el az amúgy sem túl erős egy évvel korábbitól, azaz továbbra is keveset költöttek a boltokban. Így 2009 első három hónapja már összesen 3,2 százalékos mínuszt hozott. Áprilisban eszerint tovább csökkent a forgalom, annak ellenére is, hogy idén áprilisra esett a húsvét, míg tavaly a márciusi forgalmat bővítette az ünnepi kereslet.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első négy hónapjában 2125 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből áprilisban 607 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az első négy hónapban a kiskereskedelmi eladások 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15 százaléka az üzemanyag-, 13 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Kevesebbet költöttünk élelmiszerre is

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek az első négy hónapban 2,7, áprilisban 3,2 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. (Az élelmiszerüzletek forgalma a kiigazítatlan adatok szerint 2009. áprilisban 1,3 százalékkal nőtt a 2008. áprilisihoz képest. A kiigazított és kiigazítatlan indexek közötti nagyobb különbséget az okozta, hogy a húsvéti bevásárlások 2009-ben áprilisra, 2008-ban márciusra estek.) 2009 áprilisában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) változatlan áras forgalma 3,4 százalékkal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem áprilisi forgalmának volumene a márciusitól is 0,2 százalékkal maradt el.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áras forgalma az első négy hónapban 6,3, áprilisban 4,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszaki szinthez képest. 2009 áprilisában a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek; az iparcikk jellegű vegyes üzletek; a gyógyszertárak, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyébcikküzletek változatlan áron számítva kevesebb forgalmat értek el mint tavaly áprilisban. A textil-, ruházati és lábbeliüzletek és az illatszerüzletek eladásai ugyanakkor meghaladták az

előző év azonos időszakában mért szintet. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem áprilisi volumene 1,0 százalékkal magasabb volt a márciusinál.

Az üzemanyagtöltő állomások változatlan áron számított forgalma az első négy hónapban 0,8, áprilisban 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint áprilisban az üzemanyagkutak eladásai 0,3 százalékkal elmaradtak az előző havitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009. áprilisban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 2,3 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához mérten. Az elérhető adatok szerint Svédországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában mérték a legnagyobb növekedést, ugyanakkor jelentős mértékben visszaestek a kiskereskedelmi eladások (18-30 százalékkal) a balti államokban. Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első négy hónapjában 27,7, áprilisban jelentősen, 33,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A forint nem reagált közvetlenül a hírre, az euró jegyzés 277 közelében maradt.