Vitték az állampapírt, örült a Wall Street

Vágólapra másolva!
A New York-i tőzsdemutatók csütörtökön valamennyien emelkedtek - ezen a héten először és június elseje óta a legnagyobb egynapi ütemben -, miután az amerikai pénzügyminisztérium e heti utolsó kincstárjegy-kibocsátása nagy keresletre talált. Voltak rossz hírek is, de ellensúlyozta őket, hogy a befektetők bíznak a Fed-elnök maradásában.
Vágólapra másolva!

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) csütörtökön, hivatalos végeredmény szerint, 172,54 pontos, 2,08 százalékos nyereséggel 8472,40 ponton zárt, 3,46 százalékkal az év végi értéke alatt. A Nasdaq piac összetett mutatója 32,53 ponttal, 1,81 százalékkal 1824,87 pontra emelkedett. Az S&P 500 mutató 15,11 ponttal, 1,68 százalékkal 916,05 pontra javult.

Az amerikai pénzügyminisztérium e héten heti rekordot állított fel új államkötvény kibocsátásából, ez a hét elején megviselte a dollár árfolyamát, de a kereslet végül is hatalmas volt az új állampapírok iránt: 27 milliárd dollár értékben sikerült értékesíteni. A kötvények árának emelkedése lenyomta a hozamokat, részint csökkentve az érdeklődést a másodlagos adósságpiacon, részint elhárítva a hitelezés drágulásának veszélyét a vállalatok és a magánszemélyek számára.

Ezért a befektetők átvonultak a részvénypiacra, ahol néhány kiskereskedelmi lánc és lakásépítő vállalat vártnál jobb eredményei és bizakodó előrejelzései is vásárlásra csábítottak. A befektetők azonban ezzel együtt sem olyan lelkesek, mint a korábbi hónapok "fellendülési spekulációja" közben, amely 30-40 százalékkal emelte meg a fő mutatókat a március elején elért, több mint évtizedes mélypontokról. A fő mutatók néhány hete már a tavaly év végi szint közvetlen közelében ingadoznak, csak a Nasdaq maradt jobb.

A New York-i befektetők figyelmét nem kerülte el, hogy a mostani előrejelzési szezonban a mértékadó intézmények - Világbank, OECD - rontják az idei világgazdasági kilátásokat, és a helyi hírek is vegyesek - így például a csütörtöki statisztika az amerikai munkanélküliség váratlanul nagy (15 ezres) növekedését jelezte a múlt hétről.

A hangulatot ugyanakkor javította a Fed elnöke, Bern Bernanke határozott válasza a Merrill Lynch megmentése miatt megfogalmazott vádakra - kommentálta a fejleményeket a Bloomberg. A hírügynökség szerint a piacok arra számítanak, hogy - a válságkezelést általános vélemény szerint jól végző - Bernanke esélyei megnövekedtek arra, hogy januárban lejáró mandátumát meghosszabbítsák.