Adóssághegyet hagyott hátra Michael Jackson

Vágólapra másolva!
Michael Jackson halálával nemcsak egy popsztárral lett kevesebb, hanem egy sok milliárd dolláros üzlet is a múltté lett. Az ellentmondásos énekesnek szinte folyamatosan pénzügyi gondjai voltak, és 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra maga után, ez utóbbit azonban jó eséllyel fedezi a Beatles-dalok jogainak értéke.
Vágólapra másolva!

Michael Jackson csak az Egyesült Államokban 61 millió lemezt adott el. A sztár azonban 1997 óta nem turnézott, utolsó albuma pedig 2001-ben jelent meg, így egy ideje már nem nagyon voltak ilyen jellegű bevételei.

Gazdasági szempontból összetett a kép: az 50 évesen elhunyt énekes ugyanis az AP szerint 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra, sőt, a Wall Street Journal szerint még ennél is 100 millióval nagyobbat. A pénzügyi gondok miatt merült fel állítólag az is, hogy évtizedes kihagyás után visszatér a stadionokba az énekes, és ez a döntése újabb pénzügyi zűrzavart okoz a jelek szerint: a beharangozott 50 koncertre már minden jegy elkelt, így kérdéses, hogy ki fogja visszaadni ezek árát a rajongóknak.

Eleinte jól ment

Az 1982-ben megjelent "Thriller" című album a valaha volt egyik legsikeresebb zenei album a tengerentúlon, az öt évvel később kiadott "Bad" című lemezéből pedig 22 milliót adtak el világszerte. Jackson 1991-ben 65 milió dolláros szerződést kötött a Sonyval.

Jackson üzleti vállalkozásai nemcsak a lemezein alapultak: a sztár 1985-ben 47,5 millió dollárért megvette az ATV Music társaságot, amelynek az adta az értékét, hogy tulajdonolta John Lennon és Paul McCartney dalainak jogait. Az AP szerint ez az üzlet tette lehetővé, hogy Jackson extravagáns és kifejezetten pénzszóró életmódot folytasson. Ennek egyik ékes bizonytíéka volt a Neverland farm, amit 1988-ban a sztár 14,6 millió dollárért vett meg, és amely az 1990-es években több pedofil-ügy miatt a rendőrségi híradásokból is ismert lett.

Pénzügyi zavarok

A popénekes 1995-ben került először komoly pénzügyi zavarba, és akkor bele is egyezett a Sony és az ATV összeolvasztásába: az üzleten 95 millió dollárt keresett Jackson, aki meg is tartotta az ATV felét, ami állítólag 500 millió dollárt ér, és jó eséllyel fedezi a hátrahagyott adóssághegyet is. Ezt a pakettet 2001-ben használta fel a sztár, amikor fedezetként odaadta a Bank of Americának egy 200 milliós kölcsönügylet keretében.

A sztárnak jelentős bevételei ellenére is szinte folyamatosan komoly pénzügyi gondjai voltak, amelyeket banki és baráti kölcsönökkel fedezett. A becslések szerint Jackson évente 20-30 milió dollárral költött többet, mint amennyi bevétele volt, az állandosuló krízis miatt tavaly márciusban elárverezték a Neverlandet is (a farm Thomas Barrack ingatlanguru kezébe került, aki Jacksonnal közös céget alapítot a működtetésre).

A sztár pénzügyi helyzetét az is nehezítette, hogy családja Los Angeles-i házának hitelét is neki kellett volna törlesztenie (ezzel gyakran elmaradt), illetve számos per is folyt ellene, amiért nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit.