Védik a svájciak a banktitkot

Vágólapra másolva!
Sajátos módját választották a svájci bankok az offshore adózás elleni küzdelemnek. Nem a működési gyakorlatukon változtatnak, hogy ne kerüljenek az USA feketelistájára, mint adóparadicsomok, hanem megszüntetik az amerikai állampolgárok számláit, vagy olyan cégcsoportokra helyeztetik át velük pénzüket, ahol más szabályok vonatkoznak rájuk.
Vágólapra másolva!

Több svájci bank is közölte amerikai ügyfeleivel, hogy olyan speciális alegységekbe kell áthelyezniük a pénzüket, amik az USA-ban vannak bejegyezve, vagy egyszerűen megszüntetik számlájukat a bankok. Így tett az UBS, a Credit Suisse és más kis bank is, mint például a Mirabaud & Cie - írta meg a Bloomberg.

A lépésre azért került sor, mert az amerikai Internal Revenue Service (Belső Bevételi Szolgálat - IRS) egyre nagyobb vehemenciával kutatja fel az adóelkerülőket. Hogy továbbra is amerikai ügyfeleik legyenek a bankoknak regisztrálniuk kellene a SEC-nél (Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának), de erre nem hajlandóak.

Amennyiben megtörténne a SEC regisztráció, a kliensek már nem élveznék a védelmet, amit a svájci banktitok törvény nyújt nekik. (Ennek alapján a beleegyezésük nélkül a banknak tilos felfedni kilétüket.) A nyomás azonban nem csak a bankokon, hanem közvetlenül az ügyfeleken is nő. Az IRS 10 év börtönnel és fél millió dolláros bírsággal fenyegeti azokat, akik nem jelentik be minden külföldi bankszámlájukat.

Jelenleg 5 millió amerikai állampolgár él külföldön, közülük 30 ezer Svájcban. Most az UBS 45 napot adott ügyfeleinek, hogy döntsenek a váltás vagy a kilépés között. "Az amerikai polgárok kezdik úgy érezni magukat, mintha fertőző betegek lennének" - mondta Charles C. Adams egy genfi jogi cég ügyvezetője. "A svájciak egyszerűen nem akarnak amerikai ügyfeleket, mert olyan sok szervezéssel és gonddal jár, hogy már semmit sem keresnek rajtuk."