Kiskapukat zár be az új adóegyezmény Amerikával

Vágólapra másolva!
Legkorábban 2011-től már nem éri meg az amerikai vállalatoknak, hogy fantomcégeket hozzanak létre hazánkban. Ez kellemetlenül érinti a négy nagy multinacionális tanácsadó magyarországi leányvállalatait is - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag jóváhagyta az elmúlt hetekben a magyar és az amerikai kormány a kettős adóztatás kizárásáról szóló új, legkorábban várhatóan 2011-ben életbe lépő kétoldalú egyezményt. Jelenleg az utolsó simításokat végzik rajta, annak befejezéséig nem hozzák nyilvánosságra - értesült a lap.

A kedvezmények korlátozására vonatkozó cikkely az egyezmény hatályát a magyar magánszemélyekre, a BÉT-en jegyzett cégekre, illetve általában olyan, Magyarországon működő cégekre szűkíti le, amelyek valós gazdasági teljesítményt végeznek hazánkban. Vagyis becsukódnak az eddigi kiskapuk az amerikai és egyéb nemzetközi vállalatok magyarországi, különleges célú társaságai - gyakorlatilag fantomcégei - előtt.

A hazánkban céget működtető amerikai vállalatok a jövőben csak akkor profitálhatnak a tulajdonosi körtől függetlenül az egyezmény kedvezményeiből, ha az itteni cégük az amerikaihoz képest "jelentős méretűnek" mondható, azaz bevétele, eszközállománya és alkalmazottainak száma külön-külön is kiteszi az amerikai anyacég azonos mutatóinak legalább 7,5 százalékát, illetve a három mutató átlagában a tíz százalékát. Az ingatlancégeket értékesítő vállalatokat pedig a jövőben Magyarország forrásadóval sújthatja.

Mindez az offshore cégek magyarországi visszaszorításával párosulva alaposan beszűkíti a négy nagy nemzetközi tanácsadócég - a Deloitte, a PricewaterhouseCoopers, a KPMG és az Ernst & Young - magyarországi leányvállalatainak mozgásterét, és lefaragja bevételeiket - mondták a Népszabadságnak washingtoni forrásai.