Vágólapra másolva!
A jelentős magyarországi érdekeltségekkel rendelkező osztrák Strabag visszalépett attól az ügylettől, amelynek keretében megvette volna a mexikói Cemextől annak magyarországi és ausztriai egységét.
Vágólapra másolva!

Az osztrák építőipari vállalatnál azzal indokolták a döntést pénteken, hogy miközben a magyar versenyhatóság - feltételekkel - már márciusban rábólintott az ügyletre, az osztrák versenyhivatalnak a kijelölt határidőig, június 30-áig nem sikerült döntenie az ügyben, holott tizenegy hónap állt a rendelkezésére.

A tavaly júliusban bejelentett ügylet keretében a Strabag a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-t és a Cemex Austria AG-t tervezte megvenni összesen 310 millió euróért.

A Cemex Hungária a második legnagyobb betongyártó a magyar piacon: országszerte negyven készbetongyárral, nyolc kavicsbányával, öt térkőüzemmel és hatvanmillió tonna nyersanyagtartalékkal rendelkezik, alkalmazottainak száma nyolcszáz fő.

Árbevétele 2007-ben 61 millió euró volt. A mexikói anyacég 2007-ben Budapestre helyezte európai hálózatát kiszolgáló szolgáltató központját is. A Cemex Shared Service Center számos informatikai és pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex-cégek számára.

A Cemex Austriának 45 betongyára és harminc kőbányája van, nyersanyagtartaléka 156 millió tonnára rúg. 2007-ben 196 millió euró árbevételre tett szert.

A világ harmadik számú cementgyártójaként számon tartott Cemex megsínylette az amerikai építési piac összeomlását, illetve a nemzetközi pénzügyi bonyodalmak miatt megnőttek finanszírozási költségei. Terhein egyebek mellett egyes érdekeltségeinek eladásával akar könnyíteni. A társaságnak 14,5 milliárd dolláros bankadóssága halmozódott fel, ezek újraütemezése folyamatban van.

A Strabag nemrégiben csökkentette az idei évre szóló előrejelzését, miután a gazdasági válság miatt vissza kell fognia növekedési terveit, elsősorban az európai felzárkózó piacokon és Oroszországban.