Vizsgálat a Google ellen

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a Google ellen az amerikai tröszt ellenes felügyelet egy a cég és különböző kiadók között létrejött 125 millió dolláros szerzői jogi megegyezés kapcsán. A megegyezés hatására a Google könnyedén az online könyvek fő elérhetőségi forrásává válna, és ez a felügyelet szerint további vizsgálódást tesz szükségessé.
Vágólapra másolva!

A Google és a kiadók közti szerződés alapján az online könyveladásokból származó összegen megosztoznának, a Google pedig még megkapná a hirdetésekből befolyó bevételeket. A szerződést 2008 októberében kötötte a Google valamint a Szerzők Szakszervezete és az Amerikai Kiadók Szövetsége.

A Google 125 millió dollárért jogot szerzett a szerző nélküli könyvek digitalizálására és egy regisztrációs névsort is létrehozott az ismert szerzők számára, hogy ha akarják ők is feltegyék könyvüket az internetre, kompenzáció ellenében - adta hírül a BBC.

Sokan aggodalmuknak adtak hangot az ügy miatt, mivel szerintük megnehezíti a konkurensek helyzetét, hogy belépjenek a digitális könyvpiacra. Az amazon.com vezérigazgatója, Jeff Bezos, szerint a szerződést felül kell vizsgálni.

Az amerikai főügyész helyettese, William Cavanaugh, is egyetértett evvel, de hangsúlyozta, hogy a beérkezett felhívások hatására indult vizsgálat, még tart és nincsen eredménye. A Google közleményben tudatta, hogy minden kérdésre szívesen válaszol.