Sólyom rábólintott a vagyonadóra

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök kedden aláírta a vagyonadóról szóló, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó, valamint a gyes és gyed megrövidítését tartalmazó jogszabályt is - mondta Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke kedden az MTI-nek. Hozzátette: a parlament az érintett törvények sürgős kihirdetését kérte, a határidő pedig kedden járt le.
Vágólapra másolva!

Mivel a parlament elfogadta, a köztársasági elnök pedig aláírta az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvényt, jövő évtől adót kell fizetni a nagy értékű lakás, hajó, repülő és személyautó után, az ingatlanadó háromkulcsos lesz. Az új adót az APEH szedi be, az adózóknak önbevallást kell készíteniük.

Adómentes lesz a tulajdonos által lakott 30 millió forintnál nem drágább, és egy második, legfeljebb 15 millió forintot érő lakás. Az ingatlanadó háromkulcsos: 0-30 millió Ft-ig 0,25 százalék, 30-50 millió Ft között 0,35 százalék. 50 millió Ft felett 0,5 százalék.

Sólyom László aláírta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt is. E szerint jövő évtől 5 millió forintig 17, afelett pedig 32 százalék lesz a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa, az üdülési csekk és a melegétkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetnie a munkaadónak; megadóztatják az ingatlannal rendelkező cég eladását, emelkedik a jövedéki adó, az eva adókulcsa pedig 30 százalék lesz.