Fogyasztók megtévesztése miatt megbüntették Yess Europe Kft.-t

Vágólapra másolva!
Egy biogél forgalmazása során a Yess Europe Kft. megtévesztette a fogyasztókat, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbírságolta a céget.
Vágólapra másolva!

Az internetes kereskedelemmel foglalkozó Yess Europe Kft. a Dr. Hummel Mikrorostos Biogélt gyógyhatású termékként forgalmazta. A GVH azonban megállapította, fogyasztókra gyakorolt hatása vonatkozásában gyakorlatilag semmilyen bizonyíték sem áll rendelkezésére.

Mivel a biogél tulajdonságai vonatkozásában lényegében semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, a termék emberi egészségre gyakorolt állítólagosan kedvező hatása, gyógyhatása sem nyert bizonyítást. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy nem egyszerű élelmiszerként került forgalmazásra. A tájékoztatások összhatásukban olyan benyomást keltették, hogy a termék alkalmas betegség megelőzésére, kezelésére, gyógyhatás kiváltására. A termék kizárólag élelmiszerként hozható forgalomba.

A Yess Europe Kft. az emberi egészséggel kapcsolatos, s ezáltal az azokat alkalmazó vállalkozással szemben az átlagosnál egyébként is magasabb szintű elvárást megalapozó tájékoztatások ellenőrzése kapcsán nem tanúsította az elvárható szakmai gondosságot, amikor nem ellenőrizte, hogy az általa közzétett tájékoztatások tartalma megfelel-e a valóságnak, az állítások bizonyítottak-e.

Mindezek nyomán a GVH a fogyasztók megtévesztése miatt 3 millió forintos büntetést rótt ki a cégre. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Yess Europe Kft. az eljárás során részben módosított magatartásán. A bírságon kívül a versenyhatóság előírta a Yess Europe számára, hogy 30 napon belül az általa üzemeltetett internetes honlapok nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzáfűzése nélkül három hónapon át teljes terjedelemben tegye közzé a GVH határozatát.

A GVH megállapította, olyan bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, amelyek alapján a Natura-Pro Kft. esetében jogsértés megállapítására kerülhetett volna sor. A különböző dokumentumok és az eljárás alá vont vállalkozások egymásnak részben ellentmondó előadásai alapján nem volt egyértelműen megállapítható, hogy a jogsértő tartalommal bíró tájékoztatások megjelenésében a Natura-Pro Kft.-nek milyen szerepe volt.