Egymilliárdos adócsalás a Dél-Alföldön

Vágólapra másolva!
Szinte az egész országra kiterjedő áfacsalást lepleztek le az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának revizorai egy ellenőrzési sorozat nyomán: a gabonaértékesítéssel palástolt nagy összegű, szervezett bűncselekménnyel okozott kár meghaladja az egymilliárd forintot - mondta Németh Gabriella sajtóreferens.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi jelzésre indult vizsgálat során kiderült, hogy hét társaság 2006-2007-ben 53 ezer tonna gabona- és takarmánykukorica értékesítésről állított ki számlákat.

A láncolatban az egyes cégek adóminimalizáló, továbbszámlázó szerepkört töltöttek be, míg más társaságok számlagyárak voltak, amelyek áfabevallást nem nyújtottak be, annak ellenére sem, hogy nagy összegű számlákat állítottak ki - közölte a sajtóreferens.

Nem történt meg

A revizorok megállapították, hogy a gabona értékesítése a társaságok között ténylegesen nem történt meg, és a cégek nem rendelkeztek a gabona termeléséhez, tárolásához és továbbértékesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel sem, sőt a mezőgazdasági termékek nagykereskedelmére utaló bizonylatok sem voltak fellelhetők a társaságok iratai között.

A vizsgálat a társaságoknál 1,094 milliárd forint adóhiányt - be nem fizetett, illetve jogosulatlanul levont általános forgalmi adót - állapított meg, ezért az adóhatóság a nyomozóhatóságnál büntetőeljárás lefolytatását is kezdeményezte - tudatta Németh Gabriella.