Még mindig hitel nélkül a Gyulai Húskombinát

Vágólapra másolva!
Még mindig nem kapta meg a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a hitelgaranciát a Gyulai Húskombinát, jóllehet a likviditási válságba került nagyüzem vezérigazgatója arra számított, hogy az MFB segítségével június közepére egymilliárd forintos forgóeszköz-hitelt kaphat a húsipari cég a számlavezető bankjától.
Vágólapra másolva!

Ruck János, a húskombinát vezérigazgatója elmondta: az elsők között adták be egy hónapja az igényüket az MFB-nek, kérve, hogy a K and H Banktól felveendő hitelhez nyolcvan százalékos garanciát nyújtsanak, ám még nem született döntés, így nem tudnak hozzájutni a bank által kilátásba helyezett hitelhez.

A vezérigazgató értesülései szerint időközben jelentősen megváltoztatta az MFB a hitelgarancia nyújtásának feltételeit, így azok teljesítése lelassította a tárgyalások menetét. Hozzátette: a tárgyalások állásáról és azok várható kimeneteléről azonban nincs pontos információja, mert ezeket a számlavezető bankjuk és az MFB folytatja egymással.

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Fidesz gyulai önkormányzati frakcióvezetője. Görgényi Ernő elmondta: az önkormányzat a maga részéről már segített a húskombináton, hiszen a cég közüzemi költségeiből már egy bizonyos összeget elengedett.

Mindazonáltal a húsipari üzem már legalább 40 millió forintos tartozást halmozott fel a város tulajdonában álló Közüzemi Szolgáltató Kft.-nél, s ez azt eredményezheti, hogy immár nemcsak a húskombinát, hanem egy másik gyulai cég is likviditási válságba kerülhet.

A fideszes politikus választ vár a Pénzügyminisztérium, vagy az MFB illetékeseitől arra: ki a felelős, hogy még mindig nem született pozitív döntés, meddig tarják még létbizonytalanságban a vállalat közel 500 dolgozóját, és mikor kötelezi már el magát a kormány egy hungarikum, a gyulai kolbász előállításának támogatása mellett.