A PSZÁF vizsgálja a Capital Partners ügynökhálózatát

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) átfogó vizsgálatot folytat a csehországi székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató Magyarországon működtetett függő ügynöki hálózata, illetve egyes függő ügynökök tevékenysége vonatkozásában.
Vágólapra másolva!

A Felügyelet szerint az ügynökhálózat a jelenlegi és lehetséges ügyfelek számára átláthatatlan közvetítői rendszerként működik. A szolgáltató tevékenysége kapcsán a Felügyelet több kockázatra hívja fel a befektetők figyelmét. A Capital Partners befektetési szolgáltató magyar ügyfelei esetében a cseh jogrend az irányadó, és a prágai bíróság illetékességét kötötték ki.

Az ügynökhálózat kifejezetten magas - a jellemző piaci átlag többszörösének megfelelő - megbízási díjjal dolgozik. Eközben az ügynökök jutalékot a Capital Partners-től a forgalom alapján kapnak, ezért alapvető érdekük az ügyfelek ügyletelésre való rábeszélése, függetlenül attól, hogy a kérdéses ügyletek valóban az ügyfél érdekeit szolgálják-e.

Az eljárás során olyan információk jutottak a Felügyelet tudomására, amelyek arra engednek következtetni: egyes ügyfelek olyan értékpapírok vásárlására kaptak tanácsot, amelyek piaci helyzete alapján nem volt esély az árfolyam-növekedésre. Ügynökeik bizonyosan várható eseményként állították be ugyanakkor az értékpapírok árfolyamváltozását, ezzel ügyletkötésre ösztönözve az ügyfeleket, s nem tájékoztatva őket az ármozgási előrejelzés esetlegességéről.