A fejlődő országok tőzsdéi élénkek igazán

Vágólapra másolva!
A fejlődő és feltörekvő országok gazdasági erejét és felemelkedését mutatja, hogy a két legnagyobb tőzsdei bevezetés idén az úgynevezett BRIC országokban történt. Ez a betűszó négy országot jelent: Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 16 hónap legnagyobb tőzsdei bevezetését hajtotta végre a Kínai Állami Építészeti Mérnöki vállalat (CSCE Corp.), az ország legfontosabb lakásépítője, amikor 7,3 milliárd dollár tőkét vont be a vállalkozásába Shanghaiban a tőzsdén. Evvel párhuzamosan Sao Pauloban a brazil VisaNet 4,3 milliárd dollárt kasszírozott a tőzsdén.

"Kétségtelen a BRIC országok növekvő erejét látjuk. Egyértelmű, hogy a BRIC régiói a világ nagy növekvő területei, ezért sok külföldi beruházásra lesz szükségük" - mondta Barton Biggs a Morgan Stanley egykori főstratégája a Bloombergnek.

A BRIC államok tőzsdéi dollárban számolva idén a húsz legnagyobb értékű tőzsde közül a négy legjobban teljesítő értékpapírpiac volt. A kínai Shanghai Composite index 85 százalékot emelkedett, a brazil Bovespa index 77 százalékot, az indiai Sensex 61 százalékot az orosz RTS pedig 60 százalékot. Ennek ellenpontjakánt az amerikai S&P 500 index csak 8,4 százalékot, míg a japán Nikkei 255 csak 7,5 százalékot erősödött.

A befektetők étvágyát a feltörekvő országok papírjai után az is fokozza, hogy a várakozások szerint ezek a területek lábalnak ki először a válságból. Az itteni cégek arra használják a beáramló tőkét, hogy olcsón növeljék saját forrásaikat. A CSCE tőzsdére lépésénél például 271 milliárd dollár értékben érkeztek ajánlatok.

A Világbank előrejelzése szerint a fejlődő országok gazdasága 1,2 százalékkal nő idén és 4,4 százalékkal jövőre, ellenben a magas jövedelmű országok GDP-je 4,2 százalékkal csökken idén és 1,3 százalékkal 2010-ben.

A JPMorgan Chase hongkongi kirendeltségének vezetője, Jing Ulrich, Kínában várja az idén a legnagyobb IPO-kat, de Indiában az Adani Power Ltd is 681 millió dollárt akar összeszedni, míg a brazil JBS SA 2 milliárd dollárnyi részvényt akar piacra bevezetni.