Protekcionizmusba menekül az EU

Vágólapra másolva!
Precedensértékű lépésre szánták el magukat Brüsszelben az Európai Unió képviselői, amikor megelőző vám bevezetéséről döntöttek a kínai acélcsövek importja ellen kedden. Eddig a vámok bevezetése előtt az érintett cégeknek bizonyítaniuk kellett, hogy a külföldi import árt saját üzletvitelüknek, ez többé már nem szükséges.
Vágólapra másolva!

Valóságos lavinát indíthat el az EU mostani döntése. Az acélgyártók szavára hallgatva bevezetett vámot más iparágak is megirigyelhetik, és a kérelmek és lobbisták eláraszthatják az EU intézményeit, hogy hasonló kedvezményeket csikarjanak ki - írta meg a Wall Street Journal.

Az acélgyártók, köztük a világ legnagyobb termelője az ArcelorMittal, avval érveltek, hogy a kínai import alulárazott, ezért nem tudnak vele versenyezni és komoly összegektől esnek el a tisztességtelen árazás miatt. Szerintük a helyzeten most változtatni fog 17,7-39,2 százalékos megelőző vám, ami októbertől lesz hatályos a következő 5 évben.

Korábban is próbálkoztak már vámok bevezetését kiharcolni az acélgyártók, de a gazdasági fellendülés alatt, mikor nagy volt a kereslet az acélra, nem tudták igazolni, hogy a kínaiak ártanak az üzletüknek. Most, a válság alatt, az EU-nak a jövőbeni profitok esetleges elbukása (tehát egy nem bizonyított feltételezés) is elegendő volt, hogy a vám mellett döntsenek.

Az EU lépése nem aratott osztatlan sikert. Elsősorban maguk a kínaiak tiltakoztak, akik a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) fognak panaszt tenni az EU és az Egyesült Államok ellen, ahol hasonló korlátozások vannak érvényben.

"Ha bevezetik a vámot, akkor elveszítjük az EU piacát" - nyilatkozta Tan Ling a Hengyang Valin acélgyártó vállalat menedzsere. Náluk 5-10 százalékot tett ki eddig az Európába szánt export, de most más piacot fog keresni és valószínűleg több kínai hasonló lépéseket fontolgat.

Az importőrök mellett a fogyasztók is elégedetlenkedtek. "Az európai fogyasztóknak többet kell fizetniük, mivel védelem alatt van a piac. Egyszerűen így működnek a dolgok mostanában" - mondta Jan van Meever aki Hollanndiában értékesít Kínából behozott árut.

Kína 2001-ben csatlakozott a WTO-hoz, azóta pedig folyamatosan nőtt az acélexport Európába. Előző évben 357 milliárd dollár értékben hoztak be termékeket.

Az acélipar az EU-ban 420 ezer embert foglalkoztat, ezért Brüsszel inkább a protekcionizmus (és elvileg az állások védelme) mellett döntött, a több milliónyi fogyasztóval és a szabadpiaci elvekkel szemben.