Többségében nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Júniusban az ipari termelői árak az előző havihoz képest 0,1 százalékkal mérséklődtek, egy év alatt 6,6 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva - az elmúlt három hónapban mért kismértékű csökkenés után - júniusban 0,9 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai 2009 júniusában 1,6 százalékkal haladták meg a májusi értéket.

A kőolaj-feldolgozásban jelentős áremelkedés (10,3 százalék) következett be a kőolaj- és kőolajszármazékok világpiaci jegyzésárának változása hatására. Növekedtek az árak a többi vegyipari ágazatban is: a vegyi anyag, termék gyártásában 1,2 százalékkal, a gyógyszeriparban 1,1 százalékkal, a gumi-, műanyag termék gyártásában 0,3 százalékkal.

Azonos mértékben, kissé emelkedtek az élelmiszer-ipari, valamint az egyéb feldolgozóipari termékek és javítási szolgáltatás árai (0,5 százalék). A fa-, papír- és nyomdaiparban nem változtak, a többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 százalék és 1,1 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.

Éves összehasonlításban - a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve - a legnagyobb mértékben a járműgyártásban (5,8 százalék), a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban (3,7 százalék), valamint az egyéb feldolgozóiparban és javítási szolgáltatásban (3,3 százalék) nőttek az árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 1,2 százalékos árnövekedést mértek.