Vágólapra másolva!
Nagyot csalódott, aki a már megszokott nyüzsgésre számított a Falk Miksa utcában a legutóbbi Műgyűjtők Éjszakáján. A 13. Műgyűjtők éjszakája néven futó programsorozat nyári kiadásán alig akadt néhány nyitva tartó galéria. A kihalt galérianegyed jól illusztrálja az ágazat jelenlegi állapotát. Kihalt galériák, elmaradó vásárlók, válságriport a Falk Miksából.
Vágólapra másolva!

A 2006 augusztusában életre hívott, és azóta negyedévenként megrendezett Műgyűjtők Éjszakáján - minden alkalommal változatlan helyen várja a közönséget - a Szent István körútról bekanyarodva a műgyűjtők utcájába, hömpölygő embertömeggel találkozhattunk - néhány éve. A legutóbbi alkalommal ezzel szemben alig lézengett néhány műkedvelő, többen csak az utca elején a kocsmába tértek be.

Ez már nem olyan, mint volt - morogta egy képzőművész -, belehallgattam egy koncertbe, bementem a Pintérbe és néhány kisebb antikvitásba, de a Nagyházi például nincs nyitva. Ami nem is meglepő, alig van nyitva valami, ők meg nem szorulnak rá. Megiszom inkább egy fröccsöt és hazamegyek - tette hozzá.

Végigsétáltunk az utcán és valóban több volt a sötét kirakat, mint a közönségszórakoztató előadásokat felvonultató vagy éppen csak nyitva lévő galéria. A közönség is lézengett, egyedül egy kisebb koncert mellett álldogáltak és a Pintér Galéria labirintusában nézelődtek többen.

Néhány nap múlva napközben is visszatértünk. Szinte ugyanaz a látvány, üres üzletek, unatkozó galériások, néhány üzlet zárva, egy-kettő felújítás alatt. A járókelők többnyire nézelődni sem álltak meg, egyesek a családi örökség egy részét jöttek eladni.

A vevő mondja meg, mennyit ad

Lassan a vevők mondják meg, hogy mennyit adnak egy-egy darabért - mondta egy kisebb műtárgyakat kínáló üzlet alkalmazottja. Nem éri meg kinyitni a Múzeumok Éjszakájára. Sok a kiadás, a bevétel viszont elenyésző, a reklámérték pedig nem számottevő - tette hozzá. Sokszor napok telnek el anélkül, hogy bejönne valaki. A bérleti díj magas, de a tulajdonosok egy része már hajlandó volt árat csökkenteni. A túlélés a cél, árengedmények, akciók vannak, de lassan már nincs hova engedni.

A megkérdezett galériások nagy része csak névtelenül nyilatkozott - s konkrét összegekről, költségeikről akkor sem beszéltek. A Pintér Sonja Galériában szívesen beszéltek. A hatalmas, labirintusszerű térben a bútorok, festmények, szobrok mellett büfé is várja a látogatókat, a forgalom azonban így is hatalmasat esett. Könnyűzenei és egyéb kulturális programokat szerveznek, sokszor más galériákkal összefogva, hogy valahogyan mégis becsábítsák a vendégeket.

A nagyobbak valamelyest jobb helyzetben vannak, éppen a hely miatt. A kicsiknek sokba kerül még az a plusz néhány óra nyitva tartás is, külön programmal pedig végképp nem tudnak készülni.

Felesleges negyedévente tartani

Felesleges negyedévente megrendezni a Műgyűjtők éjszakáját, főleg úgy, hogy a nyár a turisták ellenére is holtszezonnak számít - jelentette ki egy antikvitás dolgozója. A külföldiek már sokkal kevesebben vannak, akik ide tévednek, azok is hátizsákos turisták, akik csak nézelődni jönnek. A magyarok pedig inkább élelmiszerre költenek, mindenkit elért a válság.

ForrA!s: MTI

A nézelődők is kevesen vannak, vásárló pedig mutatóba is alig akad

Egy főként bútorokat árusító üzletben egyetértettek azzal, hogy jóval kisebb a turistaforgalom, s a Műgyűjtők Éjszakájára is egyre kevesebben jönnek. Egy-két évvel ezelőtt nem lehetett megmozdulni a boltban ilyenkor, idén örültek, ha egyszerre tízen voltak bent. A vevőkört itt elsősorban a Magyarországon lakást vásárló külföldiek teszik ki, de ők is sokszor elmondják, hogy a válság megviselte az anyagi helyzetüket. Sokkal inkább számolnak az átváltással, mint a pénzszűke előtt.

Inkább eladni jönnek, mint venni - mondja egy régiségüzlet tulajdonosa. Az áru egy részét az Ecseri piacról szerezzük, de lassan oda sincs értelme kimenni. A piacozók közül egyre többen hagyják ott a placcot és térnek vissza eredeti foglalkozásukhoz - már amennyiben van ilyen. Nem vesz már senki műtárgyat, a turistákat is inkább a "szuvenír" érdekli. "Talán, ha tartanánk Budapestes hűtőmágnest, többen jönnének."

Néhány lézengő érdeklődőt tulajdonképpen egyedül a Nagyházi Galériában láttunk, ott azonban nem nyilatkoztak az [origo]-nak. Annyit sikerült megtudni, hogy az elmúlt két Műgyűjtők Éjszakáján nem voltak nyitva, de a jövőről nem szerettek volna beszélni.