Ismét csökkenhet a távfűtés ára Budapesten

Vágólapra másolva!
A távfűtés díjának mintegy 7 százalékos csökkenését célzó kérelemmel fordult a Főtáv a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) - tudta meg a Népszabadság.  
Vágólapra másolva!

A kérelem értelmében az alapdíj nem változna, csak a számla a hődíjrészre vonatkozó része mérséklődne. A Főtáv lépését az tette lehetővé, hogy a gázárrendszer július 1-jei átalakításával csökkent a lakossági távfűtés céljára szolgáló gáz tarifája - derül ki a szerdai Népszabadságból.

Balog Róbert, a Főtáv szóvivője a elmondta: beadták a kérelmet és várják a MEH reagálását. A lap úgy tudja, a MEH az árcsökkentési kérelmet engedélyezi, azzal a fenntartással, hogy egy további mérséklés érdekében árfelülvizsgálatot indíthat. Az engedély kiadása után akár már augusztus közepétől, de legfeljebb szeptember elejétől életbe léphetne a díjcsökkentés a fővárosban.

Ha a kérelemre áldását adja a hatóság, akkor egy budapesti átlaglakás esetében 245 ezer forintról körülbelül 227 ezer forintra csökkenne a távhődíj. Augusztustól egyébként is csökkent a tarfia, miután az általános 25 helyett 18 százalék lett a szolgáltatás áfája, ami átlagosan évi 14 ezer forinttal mérsékli a távhőre fordított kiadásokat. Ráadásul elképzelhető, hogy jövőre még alacsonyabb áfasávba kerülhet át a távhőszolgáltatás, Budapesten pedig további csökkenést - egy korábbi információk alapján várható - alapdíjcsökkentés is.