Visszajár 41 milliárd forint adóelőleg

Vágólapra másolva!
Az augusztusi fizetésekben jelenhet meg először az szja alsó sávhatárának júliusban életbe lépő - de januárig visszamenőleges - emelése miatti többlet adóelőlegek visszatérítése. A visszatérítést egy összegben, de az év végéig szétterítve is kifizetheti a munkáltató, a lapunk által megkérdezett munkaadók inkább az előbbit választják.
Vágólapra másolva!

Nem változik számottevően a jövedelmi pozíciója senkinek a júliusban életbe lépett, a sávhatár januárra visszamenőleg módosuló változása nyomán. A 200 ezer forintos emelés gesztus értékű, legfeljebb havi háromezer forintot nyerhetnek rajta azok, akiknek az éves bruttó bére meghaladja az 1,7 millió forintot.

Az idei év második felében belépő adó-átalakítások keretében a személyi jövedelemadó alsó, 18 százalékos sávhatárának 1,7 millió forintról 1,9 millióra emelése 1,37 millió embernél 36 ezer forintos többletjövedelmet jelent, s további 250 ezernél ennél kisebb többletet. A sávhatár-eltolás miatt összességében 41 milliárd forinttal több marad a munkavállalóknál a kormány számításai szerint.

Mivel a sávhatár emelése visszamenőleges, a munkáltatók a bérszámfejtés során az első félévben több adóelőleget vontak le az érintettektől. A túlvonást a munkáltatónak kötelező figyelembe vennie a bérszámfejtés során a jogszabályok szerint, vagyis a különbözetet le kell vonniuk a második félév során fizetendő adóelőlegből.

Mindenki másképp csinálja

Arról viszont nem rendelkezik a törvény, hogy pontosan milyen módon rendezze a munkáltató a kérdést. Konkrét szabály hiányában a munkáltató úgy intézi a dolgot, ahogy akarja. Egy összegben, már az első lehetséges időpontban, vagyis az augusztusi fizetésnél, esetleg egy másik hónapban, vagy szétterítve, részletekben. A dolgozóbarát cégek már az első adandó alkalommal, az ehavi fizetésnél úgy bérszámfejtenek, hogy az egész összeget visszaadják a munkavállalóknak - véli Horváthné Szabó Beáta. A PricewaterhouseCoopers adótanácsadási üzletágának igazgatója hozzátette: a bérszámfejtő program fejlesztőjétől is függ, hogyan történik az elszámolás.

A 2009. első félévéből visszajáró adókülönbözetet a MOL Nyrt. munkavállalói, vagyis közel 5400 fő a júliusi munkabérével együtt augusztus elején egy összegben már visszakapta. Már az Audinál is bérszámfejtették és elutalták a plusz pénzt az 5700 alkalmazottnak, ugyanígy járt el a Tesco, ahol 22 ezer dolgozónak volt több ebben a hónapban a borítékjában. A MÁV-nál a jövő hónapban örülhetnek az érintett munkavállalók. Előfordulhat, hogy a munkáltató nem rendezi a kérdést, és nem veszi figyelembe a többletként levont szja adóelőleget. Ilyenkor a munkavállaló az APEH-hoz fordulhat jogorvoslatért, de a szakértő szerint nem éri meg a procedúrát 18 ezer forint, amit a jövő évi adóbevallásnál úgyis visszaigényelhet az érintett.

Apróságokon is elbukhat a bevalló

Az idén benyújtott szja-bevallásokat már csaknem teljesen feldolgozta az APEH, a mintegy 4,6 millió bevallás 1,5 százalékánál hiba miatt még az adózók javítására vár a hivatal. Az adóhatóság 88 milliárd forint adó visszatérítést utalt ki az adózók részére. Előfordult, hogy 4-5 nappal később érkezett a pénz a határidőnél, emiatt 67 millió forint kamatot fizettek ki 120 ezer embernek.

Bevallások

Az adóhatósághoz július végéig 3,5 millió személyi jövedelemadó bevallás, 278 ezer egyszerűsített bevallás, és 816 ezer munkáltatói adómegállapítás érkezett be.

A beküldött bevallások több mint 15 százalékánál talált hibát az APEH. Talán hihetetlennek tűnik, de a bevallás főlapján követik el még mindig a legtöbb hibát - mondta az [origo]-nak az APEH illetékese. Jellemző baki, hogy hiányzik az aláírás a bevallásról, de gyakran előfordul a téves adóazonosító szám feltüntetése is, az elírás mellett előfordul, hogy a férj adóazonosítóját írja a be a feleség. Ilyenkor a bevallás hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes.

Jövőre többen választhatják az adóhivatalt

Sokszor előfordul, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni. Ez nem hiba, de kellemetlenséget jelent, mert utólag csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat az adózó a pénzéhez.

Gyakori, hogy adózó felkéri a munkáltatóját az adómegállapításra, de utóbb beadja a bevallását is, és erről nem értesíti a cégét. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát, mert adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes, és előfordulhat visszafizetési kötelezettség megállapítása is.

Jól szerepelt az idén bevezetett egyszerűsített bevallás, melynek során az APEH készít a bevallásra egy ajánlatot. Különösen azok fogadták kedvezően az új rendszert, akiknek mindig is problémát okozott a bevallás kitöltése, ők is könnyen megbirkóztak a kétoldalas nyilatkozattal. A siker miatt az APEH törvénymódosítást kezdeményezett, hogy jövőre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók, és bizonyos esetekben a százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére kötelezett magánszemélyek is választhassák ezt a bevallási formát.