Magyarországon tárol gázt Szerbiának a Gazprom

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kétszázmillió köbméter gáz magyarországi tárolását teszi lehetővé Szerbiának a Gazprom orosz állami gázvállalat - közölte csütörtökön a szerb sajtóval Dusan Bajatovic, a szerb állami gázcég, a Srbijagas vezérigazgatója. Bajatovic erről Bécsben kötött elvi megállapodást az orosz gázóriás képviselőivel. A gáz Magyarországról Szerbiába juttatásának költségeit a Srbijagasnak kell állnia - tette hozzá. Az egyezség gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Magyarországon meglévő gázkészletből Szerbia szükség esetén 200 millió köbmétert vehet igénybe, napi 3 millió köbméteres ütemezéssel.

Dusan Bajatovic szerint, ha nem lesz újabb orosz-ukrán gázválság, és nem lép fel más ellátási nehézség, akkor az említett mennyiséget a normális kereskedelmi forgalom részeként értékesítik a szerb piacon. A Srbijagas vezetője szerint két-három héten belül sor kerülhet az elvi megállapodáson alapuló szerződés aláírására.

Dusan Bajatovic szerdán még azt mondta, hogy a tervezett ügyletről az orosz partner és az E.On Hungária Zrt megbízottaival fog tárgyalni Bécsben, de csütörtöki nyilatkozatában már nem említette az E.On-t.