Nem változott az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.
Vágólapra másolva!

A Fed egyben bejelentette, hogy folytatja, de lassabb ütemben állampapír-vásárlási programját, amit azonban szeptember vége helyett októberig végéig kiterjeszt.

A szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a Fed továbbra is szkeptikus a gazdaság alakulása kapcsán. Ezt alátámasztja az is, hogy a Fed-közleményben nem szerepelt a kamatemelés lehetősége.

A Fed úgy vélte, hogy a gazdaság összességében már stabilabb, és a válság mélypontján már sikerült, vagy hamarosan sikerül túljutni.

A Fed márciusban határozott arról, hogy a gazdaság élénkítése céljából hat hónapon át 300 milliárd dollár értékben vásárol hosszúlejáratú államkötvényeket. Eddig 253 milliárd dollár értékben vásárolt.

Röviddel a kamatdöntés bejelentése előtt New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 132 pont, a Nasdaq mutatója 33 pont nyereségen állt. Mintegy 30 perccel később a DJIA indexe 94 pont, a Nasdaq-é 25 pont növekedést mutatott.

New Yorkban az euró 1,4235 dollárról 1,4138 dollárra gyengült közel 30 perc alatt.