Földfelvásárlásban Kína és az arab világ

Vágólapra másolva!
At élelmiszer-ellátásuk miatt aggódó feltörekvő országok egy része külföldön, így régiónkban is termőföldek megszerzésére törekszik. Az ENSZ egyenesen modern gyarmatosításról beszél - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Afrika, Brazília és Ausztrália mellett Közép- és Kelet-Európa is kiemelt célpontja lehet azoknak a stratégiai termőföldvásárlásoknak, amelyeket Kína, Szaúd-Arábia és más ázsiai államok indítottak el.

A vízben és termőföldben szegény, ugyanakkor tőkeerős feltörekvő országokat a globális élelmiszerár-emelkedés ráébresztette arra, hogy belső ellátásuk biztosítása végett tanácsos tulajdonosként vagy legalább hosszú távú bérlőként jelen lenniük a termőföldben gazdag térségekben.

Legalább egy tucat állam törekszik aktívan arra, hogy jelentős földterületeket biztosítson magának Kelet-Afrika, Latin-Amerika vagy éppen Közép- és Kelet-Európa agrárkörzeteiben. Kína, Dél-Korea és Szaúd-Arábia mellett például a Perzsa (Arab)-öböl menti kisebb arab országok, sőt Líbia vagy a szigetként fokozottan élelmiszerimport-függő Mauritius képviselői is szorgalmasan kilincselnek az eladóknál.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott nemrég, hogy meg kell állítani a földharácsolás terjedését, segélyszervezetek és az ENSZ szakértői pedig egyenesen a gyarmatosítás új hullámáról beszélnek - áll a Világgazdaságban.