Eladja gyógyszergyártását a Procter

Vágólapra másolva!
Az amerikai Procter & Gamble Co. háztartásvegyipari vállalat 3,1 milliárd dollár készpénzért eladja gyógyszerüzletágát az írországi Warner Chilcott Plc-nek. A november eleji zárásra tervezett ügylet közel 1,4 milliárd dollár egyszeri eredményt hoz adó után a Procter & Gamble-nek.
Vágólapra másolva!

A Warner Chilcott megkapja a Procter & Gamble németországi és Puerto Ricó-i üzemeit és velük az amerikai cég védett márkájú gyógyszereinek forgalmazási jogát és lehetőségét a világ 14 országban. A megegyezés szerint az észak-írországi cég, amely eddig Írországban, Nagy-Britanniában az Egyesült Államokban és Puerto Ricóban dolgozott 1115 alkalmazottal, átveszi a Procter & Gamble gyógyszerrészlegében dolgozó 2300 alkalmazottnak a többségét is.

A gyógyszerrészleg a Procter & Gamble júniussal zárult üzleti évében közel 540 millió dollár adózott eredményt termelt 2,3 milliárd dollár bevételből, az amerikai cég tájékoztatása szerint.

Procter & Gamble adózott eredménye az üzleti évben 13,436 milliárd dollár volt, 11 százalékkal több az előző évi 12,075 milliárdnál. Nettó bevétele 3 százalékkal 79,029 milliárd dollárra csökkent 81,748 milliárdról. Üzleti éve utolsó negyedében a profitja 18 százalékkal, a bevétele 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A Warner Chilcott észak-írországi vállalat volt, a múlt héten fejezte be jogi átköltözését - bejegyzésének áthelyezését - Írországba. A második negyedévben az adózott eredménye, 56 millió dollár, 67 százalékkal több volt az egy évvel korábbi 33,6 milliónál. A forgalma 7,1 százalékkal 250,8 millió dollárra gyarapodott. A mostani terjeszkedést bankhitelből fedezi.