Adatlopás áldozata lett az amerikai főbankár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank elnöke is az áldozata lett egy adatlopási ügynek - írja a Newsweekre hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ).

A Federal Reserve (Fed) első embere úgy keveredett bele áldozatként egy személyiségi adatlopási és visszaélési ügybe (identity theft), hogy augusztusban Bernanke feleségétől egy washingtoni Starbucks kávézóban ellopták a táskáját, és benne csekkfüzetét, hitelkártyáit és személyi igazolványát is.

Pár nappal a lopás után a tettes besétált a Bank of America egyik fiókjába Hyattsville-ben, és leadott egy 900 dolláros Bernanke névre szóló csekket egy harmadik személy nevére, majd pedig felvett 9000 dollárt az érintett számláról, természetesen hamis igazolványokat használva. Miután Bernanke tudomást szerzett a nem megszokott banki műveletekről, azokat jelentette a bankjának, így nem érte kár a Fed első emberét.

A lopási ügynek azért lett jelentős visszhangja az Egyesült Államokban, mert a Fed folyamatosan figyelmezteti a polgárokat az adatlopási visszaélések veszélyeire, és brossúrákat is kiad a teendőkről. A WSJ ezzel kapcsolatban ki is emelte, hogy Bernanke épp úgy járt el, mint ahogy azt az általa irányított jegybank tanácsolja, azaz amint nem szokványos trazakciókat észlelt, jelentette azt a bankjának.