Történelmet írt Japán, vége a svájci banktitoknak - külföldi lapszemle

Vágólapra másolva!
Történelmi ellenzéki győzelem Japánban, francia támadás a svájci banktitok ellen, sokat keresett a Fed a kölcsönökön, sztrájkolnak az argentín farmerek - erről írnak a nagy gazdasági lapok és szájtok hétfő reggel.
Vágólapra másolva!

Történelmi győzelmet aratott Japánban az ellenzék, a kormányzati tapasztalattal nem rendelkező centrista politikusoknak mindenek előtt a gazdaság problémáival és az öregedő társadalom gondjaival kell majd megküzdeniük.

A japán választásokal kapcsolatban optimisták voltak mindezidáig a piacok, de csak most jön a neheze: meg kell ugyanis mondani, hogy miképp kezelné a jelenlegi gondokat az új kabinet. A Wall Street Journal szerint sok az ígéret és a kevés a részlet a gazdaság felpörgetését célzó programban.

A Bloomberg szerint a jen mindenesetre erősödött az ellenzéki választási győzelme hírére, miközben a nagy exportvállalatok részvényárfolyama esett a tőzsdén.

A General Motors (GM) egy kínai állami vállalattal fogott össze annak érdekében, hogy a világ legnagyobb piacán kisteherautókat és egyterűeket gyártson - írja a BBC.

A londoni hírügynökség arról is tudósít, hogy Argentínában sztrájkolnak a farmerek, mert nem sikerült elérniük, hogy Cristina Fernandez elnök csökkentse a szója exportját sújtó 35 százalékos adót.

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) 14 milliárd dollárt keresett azokon a kölcsönökön, amelyeket két évvel ezelőtt kezdtek el folyósítani a likviditási problémák kezelése érdekében - írja a Financial Times.

Franciaországot sem hagyja, hogy svájci bankszámlákon csaljanak adót az állampolgárai - a La Tribune cikke szerint Párizs Washingtonhoz hasonlóan elérte, hogy mintegy háromezer, svájci bankszámlával rendelkező és adócsalással gyanúsítható adózója nevét adják ki a svájci hatóságok.