Vágólapra másolva!
Augusztusban csökkent a feldolgozóipar helyzetét tükröző beszerzési menedzserindex értéke, ezt azt jelenti, hogy folytatódott az ágazat tavaly októberben indult zsugorodása - derül ki a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legfrisebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 45,8 pontra esett vissza a júliusi 49,2 pontról. Ez régen látott gyenge eredményt jelent, korábban csak 1997 és 1998 augusztusában volt a szektor szűkülését jelző 50 pont alatt az index értéke.

Az augusztusi adatok egyelőre arra utalnak, hogy a júliusi - viszonylag - kedvező eredmények kiugróak voltak, a legfrissebb értékek inkább a május-júniusi szűkülési ütemű trendhez igazodnak, azaz folytatódik az tavaly ősszel kezdődött hanyatlás.

Augusztusban több részindex több is komolyabban esett. A júliusi közel stagnálás után 4,2 százalékponttal - a júniusi szintre csökkent - az új megrendelések indexe (45,5). A beszerzési mennyiségre vonatkozó mutató 2,2 százalékponttal esett júliushoz képest, a termelési mennyiség index pedig 7,2 százalékponttal 44,3 pontra csökkent.

Az importindex 1,9 százalékponttal hanyatlott, a múlt hónapban enyhe bővülést jelző exportindex értéke azonban 4,8 százalékponttal 54,9 pontra nőtt.. Ezzel az exportindex már harmadik hónapja folyamatosan jelzi a kivitel fokozatos bővülését.

A foglalkoztatási mutató 2008 májusa óta elbocsátásokat jelez a feldolgozóiparban, bár a múlt havihoz képest 0,8 százalékponttal nőtt az értéke. A csökkenés ténye önmagában nem meglepő, 1996 óta soha nem nőtt a foglalkoztatottság augusztus hónapban.