Kína előz az autópiacon

Vágólapra másolva!
Kína az idén megelőzheti az Egyesült Államokat és átveheti a legnagyobb autópiacnak kijáró címet. Kínában az értékesítések jelentős mértékben megugrottak az állami konjunktúra élénkítő programnak és a kompakt autókra adott adókedvezményeknek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

"A kínai autópiac rendkívüli fejlődést mutat, egyes szegmensekben 30 százalékos a bővülés, amire még a legjobb években sem volt példa" - jelentette ki Winfried Vahland, a Volkswagen kínai igazgatója.

A cégcsoporthoz tartozó márkák, a Volkswagen, az Audi és a Skoda is eladási rekordot ért el Kínában. "Mindenünket kiárusítottuk és jelenleg termelési kapacitásunk bővítésén dolgozunk" - mondta Vahland, aki az idén "magas kétszámjegyű" növekedési ütemre számít a Volkswagennél.

Kína az 1,6 liter lökettérfogat alatti autókra kivetett forgalmi adó felére, öt százalékra történő csökkentésével ösztönzi az eladásokat, ennek eredményeként a kompakt autók értékesítése az első félévben 45 százalékkal emelkedett. Különösen az ország elmaradottabb nyugati területein, ahol még bőven van lehetőség felzárkózásra, ott tapasztalható a kereslet ugrásszerű növekedése.

A Mercedes is remekül teljesít a kínai piacon, holott a nagy limuzinok nem részesülnek kedvezményekben. A Mercedes az idei első hét hónapban 49 százalékkal növelte eladásait és szintén gyártási kapacitásának bővítését tervezi. Kína mára a Mercedes ötödik legnagyobb piacává lépett elő, holott 2007-ben még a 14 helyen állt.

A kínai kormány azzal számol, hogy az idén 12 millió autót sikerül értékesíteni, 28 százalékkal többet mint tavaly, míg az Egyesült Államokban "mindössze" 10 millió autó eladására számítanak. Tehát, ha beválnak a jóslatok, akkor kínai piac meg fogja előzni az amerikait.

Vahland szerint a kínai autópiac 2010-ben is bővülni fog, de az ideinél jóval szerényebb mértékben. Kínában jelenleg 34 az ezer lakosra jutó autók száma, szemben a németországi 575-tel. Piackutatók számításai szerint a jövedelmek emelkedésével párhuzamosan 2012-re évi 16 millióra emelkedik a gépkocsi eladások száma.