Vágólapra másolva!
Nem változtatott a kamatszinten a Bank of England, és nem bővített az eszközvásárlási programot, ennek eredményeként a font erősödött az euróval szemben. A piaci várakozások szerint leghamarabb jövőre módosíthatják a jelenleg 0,5 százalékos kamatszintet a szigetországi jegybankárok.  
Vágólapra másolva!

A Bank of England a várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékon változatlanul hagyta az alapkamat szintjét.

A válság tavaly őszi elmélyülése és március között 5 százalékról 0,5 százalékra csökkent a ráta, hat hónapja viszont nem történt változás, és a várakozások szerint 2010 második negyedévéig nem is lesz kamatemelés. A múlt hónapban 50 milliárddal, 175 milliárd fontra bővített eszközvásárlási program összegében sem történt változás.

A brit gazdaságban is látszódnak már a stabilizálódás jelei, ezért úgy ítélték meg egyelőre ennyi elég lesz, és megvárják míg teljesen beérnek a programok hatásai - kommentálta a kamatdöntést Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője. A lakásárak már itt is túl vannak a mélyponton, igaz a GDP - éves szinten - 5,5 százalékkal esett vissza a második negyedévben. Az OECD a harmadik negyedévben már jóval szerényebb csökkenést vár, a negyedik negyedévben pedig stagnáló gazdasági teljesítményt jelez előre.

A múlt hónapban Mervyn King, a BoE elnöke még jobban bővítette volna az eszközvásárlási programot, ezért most többen tartottak attól, hogy erre sor kerül. A bővítés elmaradt, ennek eredményeként az angol font euróhoz mért árfolyama a 0,88 feletti szintekről 0,8770-ig erősödött.