Kínai-amerikai kereskedelmi háború a láthatáron

Vágólapra másolva!
Kína antidömping eljárást indított egyes amerikai autó- és élelmiszeripari termékek importjával kapcsolatban - értesült a BBC.
Vágólapra másolva!

A pekingi kereskedelmi minisztérium indoklása szerint félő, hogy az amerikai autóalkatrészek, illetve csirketermékek importja súlyosan érinti a hazai gyártókat, így a Kereskdelemi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelően megindították a dömpingértékesítéssel és az állami támogatással kapcsolatos vizsgálatot.

A kínai bejelentés egy nappal azután érkezett meg, hogy az amerikaiak 35 százalékos extravámot vetettek ki egy évre a kínai gumikra - azok ugyanis az amerikai hatóságok szerint piaci zavart okoztak az Egyesült Államokban.

Az amerikai-kínai kereskedelmi vita az utóbbi időben jellemzően arról szólt, hogy Washington a jüan mesterségesen leértékelt szinten tartásával gyanúsította meg Pekinget, így a mostani vádaskodások egy új irányt jelenthetnek a két ország gazdasági viszonyában.

Az amerikai külkereskedelmi deficit Kína irányában 103 milliárd dollárt tett ki az idei év első felében, ami ugyan 13 százalékos csökkenés éves alapon, de így is nagyon komoly összeg.