Nagy lendülettel terjed a mobilinternet

Vágólapra másolva!
A második negyedévben a telefonbeszélgetések 76 százalékát mobiltelefonon bonyolították Magyarországon - derül ki a KSJ legfrisebb jelentéséből, amely szerint az internet-előfizetések száma 1 év alatt 347 ezerrel gyarapodott, 2,4 millió felett van. A vezeték nélküli kategória, vagyis a mobilinternet piaca 36 százalékkal bővült. 
Vágólapra másolva!

A mobiltelefon-előfizetések számának év eleje óta tartó csökkenése folytatódott a második negyedévben, a vizsgált időszak végén 11,9 millió előfizetést tartottak nyilván, ami 335 ezres visszaesést jelent 2008 végéhez képest. A negyedév végén 100 lakosra a 119 mobil-előfizetés jutott, elterjedtségi mutatója közel négyszer akkora, mint a vezetékes kategóriáé.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 1 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 5 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 352 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza 2,1 perc volt - áll a Központi Statisztikai Hivatal távközlési szektorról szóló jelentésében.

Tovább hanyatlik a vezetékes piac

Bár egyre több vállalkozás - köztük kábeltévé-, illetve internetszolgáltató - kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2009 júniusának végén - előzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 117 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fővonal volt üzemben. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 12, időtartama 11 százalékkal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll.

Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések (adatcélú forgalom nélküli) időtartama 432 perc volt, ami 6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,1 percet tett ki, az internethívások nélküli adat lényegében ezzel azonos volt. Az árak mérséklődése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról. Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő 76 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma 57, időtartama 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Folytatódott az internetpiac bővülése: kevesebb ugyan a szolgáltató, az előfizető azonban több. A második negyedévben 385 internetszolgáltatót tartott nyilván a KSH, számuk éves szinten harminccal csökkent. A piac koncentrált, 20 cég tudhatja magának az előfizetések 90 százalékát.

Terjed a mobilinternet

Az internet-előfizetések száma 2009 második negyedévében március végéhez képest 120 ezerrel emelkedett. Június végén számuk 2,4 millió felett volt, ez 17 százalékkal több, mint 2008 ugyanezen időpontjában. Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető. Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélküli szegmens egy év alatt 36 százalékkal bővült.

A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 45 százalékos volt. Az összes internet-előfizetés több mint negyede a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 5 százalékponttal növekedett. A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 12 százalékkal, az xDSL-előfizetések terén 1 százalékos volt a bővülés. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 6 százalékkal nőtt.