Kommerszant: előzetes megállapodás a Malévról

Vágólapra másolva!
A Kommerszant című orosz lap szerint a magyar kormány előzetes megállapodásra jutott a Vnyesekonombankkal (VEB) arról, hogy megvásárolja a Malév banknál lévő 49 százalékos tulajdonának egy részét.
Vágólapra másolva!

A hírt kedden újságírók előtt megerősítette Vlagyimir Dmitrijev, a bank elnöke azzal, hogy a bank siettetni akarja a magyar kormánnyal folyó tárgyalásokat, és reményei szerint év végéig sikerül kölcsönösen elfogadható megoldást találni. Dmitrijev úgy vélte, érthető, hogy a VEB ki akar szállni, mivel a Malév tartozik neki több mint 100 millió euróval.

Arra a kérdésre, hogy a bank eladja-e a teljes, 49 százalékos részvénycsomagot, Dmitrijev annyit válaszolt: egyelőre arról van szó, hogy a magyar kormány kész a Malév részvényesévé lenni, a csomag nagyságát illetően pedig több változat került szóba.

Végül Dmitrijev a Malév-adósság esetleges átütemezésére vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: a VEB kész az adósság törlesztése érdekében maximális kedvezményig elmenni, kivéve, hogy maga szenvedjen vesztességet. "Ide értem a kamatok megszabását, az esetleges moratóriumot és a futamidő átstrukturálását is. Nekünk az a fontos, hogy a társaság adósságterhe csökkenjen, és a Malév nyereségessé váljon" - mondta Dmitrijev és hozzátette,. hogy hasonló magatartást vár el a magyar kormánytól is, amellyel szemben a Malév adótartozásokkal bír.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint a magyar kormány a Malév költségvetéssel szembeni adósságának egy részét részvénykibocsátás útján átalakítaná többségi paketté, így a VEB-nél lévő csomag kisebbségivé válna.

A Kommerszant szakértőket idézve azt írta, hogy az üzlet kifizetődő lehet az orosz félnek: a VEB gyakorlatilag a megvásárlás pillanatától kezdve igyekezett megszabadulni a Malév-részvényektől, s ha a társaságot megszabadítják az adósságoktól, a kisebbségi csomagot reális áron el tudja adni.

A lap idézte a magyar pénzügyminisztérium vonatkozó közleményét. Érdeklődésére a VEB banknál is megerősítették az október 29-i tárgyalások tényét, de hozzátették, hogy eredményről majd akkor lehet beszélni, ha kormányszinten döntés születik.

Alig néhány hónappal azután, hogy a VEB bank résztulajdonos lett a Malévnál, szárnyra keltek az első hírek arról, hogy a bank szeretne megszabadulni a pakettől. A Kommerszantnak sem a magyar pénzügyminisztériumban, sem a VEB-nél nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mekkora részvénycsomagot szerezhet a magyar állam, mennyire értékelik azt és hogy hogyan szándékoznak megkötni az üzletet.

Ugyanakkor a tárgyalásokhoz közelálló három forrás is közölte a lappal, hogy az Airbridge Zrt részvénykibocsátásáról van szó, s hogy ennek során a Malév költségvetéssel szembeni adósságainak egy részét, valamint a privatizáció során vállalt, nem teljesített kötelezettségeket - a Malévhoz közelálló források szerint mintegy 170 millió euróról van szó - részvénycsomaggá alakítják, s ezzel az Airbridge jelenlegi részvényesei, Költő Magdolna és a VEB tulajdonrésze kisebbségivé zsugorodik.

A részvénykibocsátást a magyar Eximbank garantálja, s eredményeként a magyar kormány a Malév többségi részvényesévé válik, a VEB pedig kisebbségi tulajdonos lesz - állítja a Kommerszant. A lap szerint az üzlet részleteit 1-2 héten belül szándékoznak kidolgozni a felek.