Új tulaja lesz a Black & Deckernek

Vágólapra másolva!
A Black & Decker amerikai szerszámgyártó világcéget felvásárolja versenytársa, a Stanley Works. Az új cég neve Stanley Black & Decker lesz.
Vágólapra másolva!

A 4,5 milliárd dolláros, részvénycsere útján végrehajtani tervezett ügylet "érdekházasság", a válság kényszere szülte megoldás, amelytől piaci helyzetének megerősödését várja mindkét fél és jelentős költségmegtakarítást remél.

A 99 éves Black & Decker és az 1843-ban alapított Stanley Works összeolvadásából létrejövő új, Stanley Black & Decker nevű társaság évi 8,4 milliárd dollár árbevétellel rendelkező, a kéziszerszámok világpiacát vezető óriáscég lesz.

Az ügyletet 2010 első felében véglegesítik. Az egyesülés révén évente összesen 350 millió dollárt takarítanak meg és három éven belül nyereséges lesz az új cég. Az összesen 40 ezer alkalmazott közül 4 ezertől megválnak. A vezérigazgató a tervek szerint John Lundgren, a Stanley Works 58 éves vezetője lesz, a Black & Deckert irányító 66 éves Nolan Archibald pedig az új cég igazgatótanácsának élén folytatja pályafutását - közölték az amerikai társaságok.

A Stanley Works korábban már háromszor nekifutott, hogy behálózza valamivel nagyobb versenytársát, de csak negyedszerre, az ingatlanpiacról kiinduló, így a kéziszerszámok iránti kereslet meredek visszaesésével járó válság hatására sikerült megállapodni a két vállalat menedzsmentjének, az egyezségre azonban még a részvényeseknek és a versenyfelügyeletnek is rá kell bólintania.