Budapest mellett nyit stúdiót Michael Moore

Vágólapra másolva!
Budapestre telepít egy 181 ezer négyzetméteres telepet a Raleigh Studios. A legnagyobb független hollywoodi filmstúdió tervét Michael Moore elnök a kontinens legnagyszerűbbjének nevezte.
Vágólapra másolva!

A Raleigh Studios 180 907 négyzetméteres, 9 színteres filmstúdiót kíván Magyarországra telepíteni, kihasználva az alacsony munkaerőköltségeket és a kedvező adózási feltételeket. A George és Mark Rosenthal által birtokolt és Michael Moore által vezetett filmvállalat 70 millió dollárt fektet a megvalósításra, magyar partnere a nemrég alakult Origo Film Group lesz. (Az OFG nem áll kapcsolatban az Origo Média és Kommunikációs Zrt.-vel.)

A már eddig is 40 filmes színpadot üzemeltető Raleigh eddigi legnagyobb vállalkozása lesz a beruházás - írja a Los Angeles Times. "Ez lesz a legnagyszerűbb stúdió a kontinensen" - mondta Michael Moore, a Raleigh elnöke. "Egészen olyan lesz, mint egy hollywoodi stúdió."

Az amerikai lap felteszi a kérdést, hogyan maradhat versenyképes a kaliforniai filmgyártás az efféle helyszínekkel, mivel egyre több film- és tévéstúdió hagyja el az államot a kedvezőtlen adózási feltételek miatt. Moore szerint a "kereslet és kínálat alapvetésén nincs értelme Los Angelesben újabb komplexum megnyitásának", pedig a már meglévők mind tele vannak.

Budapest nem csak a kedvező adófeltételek, de a képzett munkaerő megléte miatt is előnyben van. Emellett nem elhanyagolandó, hogy a bérek is alacsonyabbak és a város változatos építészete is értékessé teszi a helyet. A magyar adótörvények 25 százalékos terhet raknak a termelésre, ami kedvezőnek számít Európában.