Vágólapra másolva!
Nem tulajdonít nagy fontosságot Bajnai Gordon miniszterelnök annak, hogy az Európai Bizottság szerint nem lesz tartható az idei és a jövő évi magyar költségvetés. A kormányfő szerint jövőre már növekedni fog a hazai gazdaság.
Vágólapra másolva!

"A krízis legkockázatosabb szakaszát már magunk mögött hagytuk, de a válság végéről addig nem beszélhetünk, amíg a munkanélküliség csökkenni nem kezd" - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán a CNBC televíziónak a budapesti Kossuth téren adott interjúban.

Az amerikai hírcsatorna tudósítójának arra a kérdésére, hogy ez mikor várható, a kormányfő úgy felelt: még legalább fél év kell hozzá. Hozzátette, arra számít, hogy a magyar gazdaság növekedése is 2010 második felében indulhat meg, amint megerősödnek az ország kulcsfontosságú exportpiacai.

Magyarország eltávolodott a szakadék szélétől, és a kockázatok csökkenése, a kiszámítható gazdaságpolitika láthatóan visszahozta a befektetők bizalmát - hangoztatta Bajnai Gordon.

A riporter felvetette, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint Magyarország a kormány által kitűzött idei, valamint 2010-es és 2011-es GDP-arányos hiánycélt is túl fogja lépni (0,2, 0,1, illetve 1,2 százalékponttal).

A miniszterelnök erre azzal reagált, hogy a 2009-es és 2010-es hiányelőrejelzés esetében elhanyagolható a különbség, és alapvetően abból fakad, hogy az EB a képviselőinek tavaly augusztusi látogatása során tapasztaltak alapján jósol - a friss adatok azonban több optimizmust engednek meg.

Bajnai úgy vélte, nincs realitása annak, hogy a Fidesz esetleges jövő évi kormányra kerülése után érdemben változtatna a szigorú pénzügypolitikán. Ennek okaként egyrészt az IMF-fel kötött megállapodást, másfelől jelentős hiánytúllépés esetén az EU strukturális és kohéziós alapjaiból származó források elapadását említette, ami "politikai és pénzügyi katasztrófa" lenne az ország számára.